ΦΑΚΟΡΥΖΟ της Κατερίνας
Η πολύ καλή μου φίλη από την Αθήνα κα Κατερίνα έγραψε: "Σοφία, σάς στέλνω το αγαπημένο μου φαγάκι". Για να δούμε λοιπόν ποιο είναι αυτό:
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
300 γρ. φακές
1 μεγάλο ή 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελ. σκόρδου σε πολύ λεπτά φετάκια
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γλ. κοφτό ρίγανη
1/2 κ. γλ. θυμάρι (αν έχουμε)
2 μέτρια καρότα (ψιλοκομμένα ή κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια)
πιπέρι
1 κ. σούπας κοφτή πελτές ντομάτας
1 μέτρια κόκκινη (ώριμη) ντομάτα ψιλοκομμένη
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
3 κ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
1/4 φλ. τσ. μαύρες σταφίδες, καθαρισμένες και πλυμένες
1 μέτρια γλυκοπατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
150 γρ. φρεσκοπλυμένο σπανάκι, κομμένο στη μέση
αλάτι
1/2 φλ. τσ. ρύζι μπασμάτι, καθαρισμένο και πλυμμένο με πολλά νερά
Νερό βραστό σε δόσεις, όσο χρειαστεί το φαγητό
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ (πιπερόριζας)
Το πανίσχυρο αυτό φυτό προέρχεται από την Ινδοκίνα αλλά πλέον καλλιεργείται σε αρκετές τροπικές περιοχές. Υπάρχουν ποικίλες χρήσεις και διαφορετικές ποικιλίες του τζίντζερ, όμως οι καλύτερες προέρχονται από την Ινδία, την Τζαμάικα και την Αυστραλία. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια είναι γνωστές οι θεραπευτικές του ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και στην γαστρονομία. Ας μάθουμε λοιπόν για τα ευεργετικά οφέλη του ώστε να το προσθέσουμε στο διατροφολόγιό μας.
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΟ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ)
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
4 φέτες (πάχους 1,5 εκ.) μπαγιάτικου ψωμιού, μαζί με την κόρα τους
2 μέτριες σκελίδες σκόρδου
μόνο τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό (μια χούφτα των δυο χεριών μας)
2/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 κ.σούπας ξύδι
αλάτι
αρκετό πιπέρι (ή όσο θέλουμε)
1 κ.σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
Προετοιμασία 15'
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ)
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 6-8 μερίδες)
750 γρ. διάφορα λαχανικά φρέσκα ή κατεψυγμένα ( αρακάς, μπάμιες, καρότα, πιπεριές πράσινες και φλωρίνης, κολοκυθάκια, κτλ. )
1 φλ. τσ. ψιλό κριθαράκι
2-3 κ. σούπας ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
500 γρ. φρέσκος τοματοπολτός
1 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κύβος λαχανικών
1 φλ. τσ. βραστό νερό
αλάτι
πιπέρι
1+1 φλ. τσ. βραστό νερό κατά το ψήσιμο, ίσως και λίγο περισσότερο
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 φακ. μαγιά σε σκόνη (ή 25 γρ. νωπή)
1/2 ποτήρι του κρασιού χλιαρό νερό (ποτέ καυτό)
200 έως 250 ml γάλα, όσο χρειαστεί η ζύμη
1 κ. γλ. ζάχαρη
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
πιπέρι αρκετό φρεσκοτριμμένο
2+2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 αβγό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
το μισό από ένα μέτριο λάχανο
2-3 κ. σούπας βούτυρο
αρκετό ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
1 ποτηράκι λευκό κρασί (θα χρησιμοποιηθεί σε δόσεις, μία για κάθε τηγανιά)
Περισσότερα Άρθρα...
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Μεγάλες Προσφορές 30%
Ηλεκτρικό καντήλι λιοντάρι
Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα
Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο