Διαφήμιση
Loading
Ο
07
2011

ΕΛΙΕΣ ΣΕ ΑΛΜΗ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (16 Νοέμβριος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό πράσινες ελιές

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΗ

1 λίτρο νερό
100 γρ. χοντρό αλάτι
1 κοφτό κ. γλ. ξυνό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, τότε που υπάρχουν στην αγορά σε αφθονία οι φρέσκιες πράσινες ελιές.

Διαλέγουμε καθαρές ελιές, χωρίς στίγματα και χτυπήματα. Τις πλένουμε καλά. Φοράμε γάντια λάτεξ για να προστατέψουμε τα χέρια μας και αρχίζουμε να τις χαράζουμε σε τρεις μεριές, όχι μέχρι το κουκούτσι. Τις τοποθετούμε σε μεγάλο δοχείο και το γεμίζουμε με νερό. Θα σταθούν εκεί για 10-15 μέρες, μέχρι να ξεπικρίσουν. Κάθε μέρα αλλάζουμε το νερό με άλλο φρέσκο και καθαρό.

Αφού περάσει το απαιτούμενο διάστημα αναμονής, θα ετοιμάσουμε την άλμη ως εξής: ανακατεύουμε το νερό, το αλάτι και το ξυνό μέχρι να διαλυθούν τελείως. Πρέπει το διάλυμμα να είναι εντελώς διάφανο, σαν νερό.

Βάζουμε τις ελιές σε ένα μεγάλο ή περισσότερα πιο μικρά βάζα και γεμίζουμε τα κενά με την άλμη που φτιάξαμε. Αν δεν μας φτάσει, φτιάχνουμε λίγη ακόμη.

Καλύπτουμε το κάθε βάζο με 1 εκ. ελαιόλαδο. Κλείνουμε το βάζο πολύ καλά. Τ΄αφήνουμε αναποδογυρισμένα για 1 ώρα, έτσι θα φύγει ο αέρας τους. Διατηρούνται εκτός ψυγείου άφοβα, για ένα ολόκληρο χρόνο τουλάχιστον.

 

 

Αφήνουμε να σταθούν για μια εβδομάδα και μετά είναι έτοιμες για σερβίρισμα. Προσοχή: το βάζο από το οποίο βγάζουμε κάθε τόσο ελιές, πρέπει να φυλάγεται στο ψυγείο. Πάντα καλυμμένο με λάδι.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Την ίδια συνταγή μπορούμε να εκτελέσουμε και με τις μαύρες ελιές που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μετά τις πράσινες, γύρω στα μέσα Νοέμβρη. Μάλιστα θα χρειαστούν και λιγότερες μέρες για το ξεπίκρισμά τους σε καθαρό νερό, αφού αυτές είναι πιο γλυκιές από τις πράσινες.

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 6
ΧείριστοΆριστο 
Free visitor tracking, live stats, counter, conversions for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop
Διαφήμιση
Ενημέρωση