Διαφήμιση
Ενημέρωση
Loading
Ι
19
2017

ΑΛΜΥΡΑ ΠΛΕΞΟΥΔΑΚΙΑ ΖΥΜΗΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (19 Ιούνιος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 φακελ. ξηρής μαγιάς
1 κ. σούπας ζάχαρη
300 ml χλιαρό νερό

350 γρ. κίτρινο αλεύρι
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και όσο περισσότερο χρειαστεί
1 1/2 κ. γλ. αλάτι
1/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο περίπου (αρχικά 4 κουταλιές μέσα στη ζύμη και το υπόλοιπο στα χέρια μας)

200 γρ. τριμμένα αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, μπέικον κτλ.)
150 γρ. διάφορα κίτρινα μαλακά τυριά τριμμένα
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Το ασπράδι από ένα μικρό αβγό αραιωμένο με 1 κ. γλ. γάλα
λίγο σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μεγάλο και βαθύ μπωλ διαλύουμε τη μαγιά μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη μέσα στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί.

Στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε σε δόσεις εναλλάξ τα δύο αλεύρια. Μετά την πρώτη δόση κι από τα δυο τους (κίτρινο και γ.ο.χ.) θα ρίξουμε 4 κουταλιές λάδι και το αλάτι. Λαδώνουμε κάθε φορά τα χέρια μας, ζυμώνουμε και προχωράμε στις επόμενες δόσεις από το αλεύρι μας.

Προσέξτε, δεν θα υπερβούμε τα 350 γρ. από το κίτρινο. Εάν χρειαστεί να ρίξουμε κι άλλο αλεύρι, αυτό θα είναι του τύπου γ.ο.χ. Το ζητούμενο είναι, πάντα με λαδωμένα χέρια, να πάρουμε μια μαλακή ζύμη λαδιού  που δεν θα κολλάει στο χέρι "οριακά". Τί θέλω να πώ? Εάν πάμε να την δουλέψουμε για λίγο παραπάνω μέσα στα χέρια μας, ν΄αρχίσει να κολλάει ελαφρά. Γι΄αυτό και η ποσότητα που δίνεται στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (γ.ο.χ.) είναι ενδεικτική.

Αφού λοιπόν φτιάξουμε την αφράτη κι εύπλαστη ζύμη μας, θα την αφήσουμε σκεπασμένη για μια ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στο μεταξύ τρίβουμε τα τυριά και τ΄αλλαντικά μας στο λεπτό μέρος του ρεντέ (σ΄αυτό που τρίβουμε το τυρί για τα μακαρόνια).

Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, θα τα προσθέσουμε κι αυτά. Θα ζυμώσουμε πάλι με λαδωμένα χέρια μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.

 



Καλύπτουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά ή τις μαύρες λαμαρίνες του φούρνου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175οC.

Με το κουτάλι της σούπας κόβουμε κομμάτια και πλάθουμε μακριά μπαστουνάκια πάχους μισού εκ. περίπου. Τα διπλώνουμε στη μέση και τα στρίβουμε σε πλεξουδάκια ή φτιάχνουμε άλλα σχέδια που μάς αρέσουν.

 

 

Τοποθετούμε τα αλμυρά πλεξουδάκια στη λαμαρίνα σε κάποια απόσταση μεταξύ τους για ένα δεύτερο φούσκωμα (περίπου μισής ώρας). Την πρώτη λαμαρίνα βάλτε τη πάνω στα μάτια της κουζίνας για να παίρνει ζέστη από το φούρνο καθώς αυτός ετοιμάζεται.

 

 



Προχωράμε με το πλάσιμο και της υπόλοιπης ζύμης στη δεύτερη λαμαρίνα.

Μόλις φουσκώσουν τα πρώτα πλεξούδια, τα περνάμε με το μείγμα αβγού-γάλακτος και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά στις αντιστάσεις, για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα από πάνω τα πλεξουδάκια.

 

 

Βγάζουμε πάνω σε σχάρα και φουρνίζουμε τη δεύτερη λαμαρίνα κατά τον ίδιο τρόπο.

 

 

Τρώγονται ζεστά ή κρύα, όλες τις ώρες και γίνονται ανάρπαστα!




Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Διαφήμιση