Διαφήμιση
Ενημέρωση
Loading
Α
06
2011

ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (17 Νοέμβριος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό χοιρινό μπούτι ή 1 κιλό χοιρινό κρέας, καθαρό,  ενιαίο κομμάτι
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί (ημίγλυκο κατά προτίμηση)
2-3 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
2 κύβους βοδινού
2 φλ. τσαγιού καυτό νερό


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε καλά το κρέας, αν θέλουμε το δένουμε με σπάγγο για να του δώσουμε πιο κυλινδρικό σχήμα που θα διατηρηθεί μετά το μαγείρεμα.


Σε πλατιά  και κατάλληλου μεγέθους κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Τότε ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης και προσθέτουμε το κρέας. Το κοκκινίζουμε ομοιόμορφα απ΄όλες τις πλευρές.

 

 


 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας.

 

Αφήνουμε για 3 λεπτά και μετά ρίχνουμε 1 φλ.τσ.  καυτό νερό, το πιπέρι και τους κύβους διαλυμένους σε λίγο ζεστό νερό.

 

 

 

Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράζει σε πολύ σιγανή φωτιά για 21/2 - 3 ώρες περίπου. Πρέπει να ελέγχουμε κάθε μισή ώρα το νερό του φαγητού. Γι αυτό το λόγο βάζουμε ένα πιρούνι όρθιο στον πάτο της κατσαρόλας. Πρέπει να καλύπτονται τα δόντια του πιρουνιού από το ζωμό που υπάρχει. Όποτε λιγοστεύει, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό. Λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε και το αλάτι. Μόνο τότε. Αν το βάλουμε νωρίτερα μπορεί να σκληρύνει το κρέας.


Το φαγητό αυτό ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ολόκληρη νύχτα.

 

Έτσι την άλλη  μέρα μπορούμε  να βγάλουμε το κρέας στον πάγκο εργασίας, ν΄αφαιρέσουμε το σπάγγο - αν υπάρχει - και να το κόψουμε εύκολα με πολύ κοφτερό μαχαίρι σε φέτες πάχους 1 εκ.

 

Ξαναβάζουμε τις φέτες  του κρέατος στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το φαγητό μας σε χαμηλή φωτιά.

 

 

 

Καθώς το ζεσταίνουμε ρίχνουμε κουταλιές από το ζωμό πάνω στο κρέας.

 

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο μια φέτα κρέας και συμπληρώνουμε με ζωμό από την κατσαρόλα ( άλλωστε αυτός είναι που έχει όλη τη νοστιμιά ).


Συνοδεύουμε με μουστάρδα και πατάτες τηγανητές. Ένα δροσερό κόκκινο κρασί της επιλογής μας ή μια παγωμένη μπύρα είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα!

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το ψητό κατσαρόλας αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για επίσημο τραπέζι με πολλούς καλεσμένους, γιατί μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη, χωρίς την πίεση χρόνου της μέρας που θα σερβίρουμε. Πρόκειται για ένα πιάτο που μας βγάζει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίπτωση.

 

Είναι απαραίτητο να ετοιμαστεί από την προηγούμενη για να μπορεί να κοπεί εύκολα σε φέτες.

 

 


 



Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο 
Διαφήμιση