ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
30
2011

ΓΑΛΕΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (12 Ιανουάριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό γαλέος σε φέτες, φρέσκος ή κατεψυγμένος
αλάτι
ο χυμός ενός λεμονιού
αλεύρι για το τηγάνισμα
σπορέλαιο για το τηγάνισμα


ΜΕΡΙΔΕΣ 4



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προτιμώ τον συσκευασμένο κατεψυγμένο γαλέο γιατί τον βρίσκω εύκολα στα διάφορα supermarkets και όλες τις εποχές. Τα καλύτερα κομμάτια είναι αυτά που δεν έχουν κανένα κόκαλο ή το πολύ-πολύ έχουν μόνο στο κέντρο τους ένα τμήμα της ραχοκοκαλιάς. Έτσι κι αλλιώς ο γαλέος είναι ένα πολύ καθαρό ψάρι, χωρίς αγκάθια, και μπορεί εύκολα να καταναλωθεί από μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά μου τον λατρεύουν.

Αφήνουμε τον γαλέο να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

Επειδή αυτό παίρνει μερικές ώρες, αν βιαζόμαστε, μπορούμε να το κάνουμε ως εξής: τοποθετούμε τις φέτες σε τρυπητό κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Θα χρειαστούμε 10-15 λεπτά, εναλλάσοντας τις φέτες που έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό. Σε καμιά περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσουμε μπολ με νερό γιατί τα ψάρια δεν πρέπει να μένουν μέσα σε νερό. Ενώ στο τρυπητό αποβάλλεται όλη η ποσότητά του.

Απλώνουμε το γαλέο πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και από τις δυο πλευρές του και ύστερα τον μεταφέρουμε σε στεγνό μπολ.

 

 

 

Αλατίζουμε καλά όλες τις φέτες κι απ΄τις δυο πλευρές τους.

Βάζουμε το τηγάνι με το σπορέλαιο στη φωτιά να κάψει. ΄Οταν ετοιμαστεί, αλευρώνουμε μια-μια τις φέτες του γαλέου και τις τηγανίζουμε πρώτα από τη μια πλευρά και μετά κι από την άλλη, μέχρι να ροδίσουν.

 

 

Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε κατάλληλη πιατέλα σερβιρίσματος. Συνεχίζουμε με την επόμενη τηγανιά κατά τον ίδιο τρόπο. Αφού βγάλουμε και τις τελευταίες φέτες, κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο λάδι το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε ζωηρά και περιχύνουμε τον γαλέο με το λαδολέμονο αυτό.

 

 

Σερβίρεται ζεστός και συνοδεύεται με χόρτα βραστά σαλάτα ή σαλάτα μαρούλι ή χωριάτικη ή ακόμη και κάποια σαλάτα αλοιφή της αρεσκείας μας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αποφεύγετε να τηγανίσετε περισσότερες από 2 τηγανιές ψαριών στο ίδιο λάδι, επειδή αυτό μαυρίζει και καταστρέφει όλη την εμφάνισή τους. Αν έχετε τη δυνατότητα, μαγειρέψτε τα ψάρια σας σε μάτι υγραερίου. Ασύγκριτη διαφορά γεύσης!


Ο τηγανητός γαλέος είναι μια πολύ βολική λύση για τον χειμώνα, όπου τα φρέσκα ψάρια είναι δυσεύρετα και αμφίβολης ποιότητας. Αυτός και η ψαρόσουπα κάνουν θραύση!

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 5
ΧείριστοΆριστο