Ενημέρωση
Loading
Δ
05
2011

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (11 Μάρτιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

5-6 μέτριες πατάτες
ο χυμός ενός μεγάλου λεμονιού
2 φλ. τσ. καυτός ζωμός κρέατος ή κότας
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε κομματάκια
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες (προαιρετικό)
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη

Φούρνος προθερμασμένος στους 175ο-180οC
Χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση ανοξείδωτο ή πυρέξ ταψί


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Οι πατάτες φούρνου είναι ένα φαγητό που λίγο-πολύ το λατρεύουμε όλοι. Ωστόσο για να πετύχει έχει και τα μυστικά του.
΄Ετσι λοιπόν θα τις ψήσουμε σε ανοξείδωτο ή πυρέξ ταψί γιατί αυτού του είδους τα ταψιά δεν "στεγνώνουν "το φαγητό τόσο γρήγορα όσο οι λαμαρίνες, τα αντικολλητικά κτλ.
Επίσης θα προσέξουμε τον τρόπο που θα τις κόψουμε: οι κυδωνάτες πατάτες μπορεί να είναι πιο εμφανίσιμες, ξεροψήνονται όμως περισσότερο (ιδίως οι γωνίες τους).
Προσωπικά, προτιμώ να τις κόψω σε μεγάλους κύβους ή ορθογώνια, δηλ.τους δίνω επιφάνεια απ΄όλες τις μεριές.
Ακόμη, κάθε τόσο θέλουν βρέξιμο με το ζουμί τους όχι μόνο για να μην καούν, αλλά και για να πάρουν τη νοστιμιά του.
Δεν σκεπάζουμε ποτέ το ταψί τους, γιατί αυτό θα τις κάνει να λιώσουν και στο παραμικρό ανακάτεμα θα υπάρχει φόβος να διαλυθούν.
Ο ζωμός κρέατος ή κότας (ή λαχανικών σε περίοδο νηστείας) είναι απαραίτητος για να τους δώσει γεύση. Αν προσθέσουμε απλά καυτό νερό δεν θα έχουν ούτε τη μισή νοστιμιά.
Το ίδιο απαραίτητη είναι και η ρίγανη.

Ας τις φτιάξουμε:


Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες πολύ καλά. Τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια της αρεσκείας μας και τις τοποθετούμε στο ταψί.

Αλατίζουμε καλά γιατί η πατάτα δεν χορταίνει το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι και ρίγανη και αραδιάζουμε εδώ κι εκεί τα κομματάκια του σκόρδου.

Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού όλο το ταψί και μετά με το ζεστό ζωμό.

Τέλος προσθέτουμε τα κομματάκια  του βουτύρου σε διάφορα σημεία του ταψιού.

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για μια ώρα περίπου, ανακατεύοντας πού και πού τις πατάτες και περιχύνοντάς τες με το ζουμί τους.

Σερβίρονται ζεστές και συνοδεύουν τέλεια κρεατικά σχάρας και φούρνου, αλλά και μόνες τους με σαλάτα εποχής είναι εξίσου υπέροχες!


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν δεν έχουμε κανονικό ζωμό, μπορούμε φυσικά να φτιάξουμε έναν στη στιγμή διαλύοντας σε καυτό νερό 1 κύβο βοδινού ή κότας.
Μπορούμε να τις κάνουμε και νηστίσιμες αν  βάλουμε στο ταψί μαργαρίνη (δηλ. φυτικό βούτυρο) ή ελαιόλαδο και χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών.

 

 




Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση