ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ν
02
2013

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΦΛΟΥΔΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (22 Νοέμβριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

Πάντα είχα το πρόβλημα: τί να φτιάξω με τις φλούδες των μανταρινιών που καταναλώνουμε. Η λύση βρέθηκε και σας την παρουσιάζω:



ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 30 τεμάχια περίπου)

1 1/2 φλ. τσ. βρασμένες μανταρινόφλουδες
μερικές κουταλιές από το νερό στο οποίο βράσαμε τις φλούδες
2 κ. σούπας αμύγδαλα ψημένα

1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ, πολύ θρυμματισμένα στο χέρι

50 γρ. λιωμένο βούτυρο μαλακό
2 κ. σούπας κονιάκ
1 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη
1/4 φλ. τσ. χυμός μανταρινιού

τρούφα ή ινδοκάρυδο τριμμένο ή χοντρή ζάχαρη για το τύλιγμα
θηκούλες μικρές για τρουφάκια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τις μανταρινόφλουδες μέσα σε κατσαρολάκι με αρκετό καθαρό νερό. Θα σταθούν έτσι όλη τη νύχτα, οπότε και θα ξεπικρίσουν.

Την επόμενη μέρα σιγοβράζουμε τις φλούδες στο ίδιο νερό για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.

 

 

Στραγγίζουμε και αφήνουμε στο τρυπητό τις φλούδες μας για να κρυώσουν. Κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν. Λίγο από αυτό θα χρησιμοποιήσουμε στο μείγμα που θα ετοιμάσουμε και με το υπόλοιπο μπορούμε να παρασκευάσουμε μυρωδάτο σιμιγδαλένιο χαλβά.

Θρυμματίζουμε στο χέρι τα πτι-μερ, όσο περισσότερο μπορούμε. Τα αναμιγνύουμε με τη ζάχαρη άχνη.

Τοποθετούμε στον πολυκόφτη ή το πολυμίξερ τις βρασμένες φλούδες (αφού πρώτα τις μετρήσουμε: θέλουμε ενάμισυ φλ. τσ.)  μαζί με 3-4 κουταλιές από το νερό που έχουμε κρατήσει. Δουλεύουμε μέχρι να γίνουν πουρές. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη από το νερό τους.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στον κάδο του πολυμίξερ 2 κουταλιές από αμύγδαλα ψημένα. Χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν όσο καλύτερα γίνεται και να ενωθούν με τον πουρέ. Αυτό σημαίνει πως, θα χρειαστεί με ένα κουτάλι να μαζέψουμε το υλικό που κολλάει στα τοιχώματα και να ξαναδουλέψουμε μέχρι να πετύχουμε το σωστό  άλεσμα των αμυγδάλων.

Σε βαθύ μπολ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και αδειάζουμε το περιεχόμενο του πολυμίξερ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα των πτι-μπερ.

Ρίχνουμε 2 κουταλιές κονιάκ και λίγο-λίγο τον χυμό μανταρινιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι ν΄απορροφηθούν εντελώς τα υγρά. Πρέπει να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που  να έχει συνοχή και να μη κολλάει στα χέρια μας.

 



Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τ΄αραδιάζουμε σε μια πιατέλα.

 

 

Σε μικρό μπολ βάζουμε την τρούφα ή το ιδοκάρυδο.

Δοκιμάζουμε να τυλίξουμε ένα μπαλάκι στην τρούφα. Αν δούμε πως η ζύμη είναι αρκετά στεγνή και δεν κρατά επάνω της κάποια ποσότητα τρούφας, θα βουτάμε το κάθε τρουφάκι μας πρώτα σε λίγο χυμό μανταρινιού και μετά θα το κυλάμε στην τρούφα.

 

 

Τοποθετούμε τα τρουφάκια σε μικρά θηκάκια και μετά πάνω σε δίσκο ή πιατέλα σερβιρίσματος. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες.

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 

Ετοιμάζουμε σε μπαιν μαρί μια διπλή δόση από γλάσο σοκολάτας. Αφήνουμε να χλιαρώσει και στη συνέχεια βουτάμε μέσα ένα-ένα τα τρουφάκια. Τα κυλάμε με τη βοήθεια ενός ξύλινου κουταλιού, ώστε να καλυφθούν εντελώς. Τα τοποθετούμε πάνω σε δίσκο με λαδόκολλα. Πρέπει να τα βάλουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον και μετά να τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος μέσα σε θηκάκια. Ίσως βοηθήσουν οι ακόλουθες φωτογραφίες:

 

 



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τις φλούδες των μανταρινιών μπορούμε να τις φυλάμε στον καταψύκτη, μέσα σε πλαστικά σακουλάκια τροφίμων και να τις χρησιμοποιούμε όποτε το θελήσουμε. Σ΄αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε λίγο ανθόνερο στη συνταγή, αντί του νερού στο οποίο έχουμε αρχικά βράσει τις φλούδες. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να γευόμαστε την υπέροχη νοστιμιά του μανταρινιού σε κάθε εποχή του χρόνου.




 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο