Διαφήμιση
Ενημέρωση
Loading
Ν
16
2011

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ (ΑΣΟΥΡΕΣ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (22 Νοέμβριος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

500 γρ. σιτάρι χωρίς φλούδι  (1 πακέτο)
450 γρ. ταχίνι (μεγάλη συσκευασία)

κρύο νερό (ίσο με το βάζο του ταχινιού)
ζάχαρη όση θέλουμε (περίπου 500-600 γρ.)

300 γρ. σταφίδα ξανθιά

300 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα για το σερβίρισμα
κανέλα για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε σε μεγάλο μπωλ με μπόλικο καθαρό νερό για να φουσκώσει.

 

 

Την άλλη μέρα το σουρώνουμε και το βάζουμε να σιγοβράσει σε μεγάλη κατσαρόλα με καθαρό νερό, για 2-21/2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά. Όταν τελειώσει το βράσιμο, το νερό που θα υπάρχει στην κατσαρόλα θα πρέπει να είναι λίγο, τόσο όσο χρειαζόμαστε για να διαλύσουμε τη ζάχαρη.

 

 

Μόλις κλείσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη (τόση όση χρειάζεται για να γλυκάνει η βαρβάρα όσο θέλουμε, προσωπικά βάζω περίπου 600 γρ.) και ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Δεν βιαζόμαστε, πρέπει να διαλυθεί εντελώς.

 

 

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σταφίδες. Τις ρίχνουμε κι αυτές στην κατσαρόλα την οποία και αφήνουμε ξεσκέπαστη σε μια άκρη για να κρυώσει.

 

 

Σ΄ένα βαθύ μπωλ αδειάζουμε το ταχίνι. Γεμίζουμε το άδειο βάζο του με κρύο νερό (το χρησιμοποιούμε δηλ. ως μεζούρα) και το προσθέτουμε στο μπολ με το ταχίνι. Πρέπει στην ουσία να διπλασιαστεί ο όγκος του ταχινιού (900 ml). Αν μάς φανεί λίγο πηχτή η βαρβάρα, θα συμπληρώσουμε λίγο ακόμη νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσοχή: αν το ταχίνι αναμιχθεί με ζεστό νερό ή μπει μέσα σε ζεστή βαρβάρα, θα "κόψει" τελείως, οπότε θα καταστραφεί και το γλυκό.

 



Όταν η βαρβάρα γίνει χλιαρή προς κρύα, ρίχνουμε το αραιωμένο ταχίνι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε επίσης πολύ καλά. Πρέπει να μοιάζει στην όψη με παχύρευστη σούπα. Για το λόγο αυτό, αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε λίγο ακόμη κρύο νερό.

 

 

Σερβίρουμε κι αμέσως αν θέλουμε, σε βαθύ πιάτο ή ατομικό μπωλάκι προσθέτοντας καρύδια και κανέλα. Η βαρβάρα είναι πολύ νόστιμη τόσο χλιαρή, όσο και κρύα από το ψυγείο, όπου και διατηρείται για 2-3 μέρες. Μετά απ΄αυτό το διάστημα, την αποθηκεύουμε στον καταψύκτη σε μικρά δοχεία και έτσι την ξεπαγώνουμε λίγη-λίγη όταν θελήσουμε.

Προσωπικά θεωρώ τη βαρβάρα με ταχίνι σαν ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό γλύκισμα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η μητέρα μου παλιότερα έφτιαχνε τη βαρβάρα με κανονικό σιτάρι (με το φλούδι του). Το έβαζε σε μια λεκάνη, το κάλυπτε με βραστό νερό για μισή ώρα και στη συνέχεια έβαζε το σιτάρι στο γουδί και το χτύπαγε μέχρι να χνουδιάσει. Το ξέπλενε καλά και μετά εκτελούσε τη συνταγή με τον τρόπο που σας περιγράφω πιο πάνω.

Η βαρβάρα αποτελεί έθιμο της Θράκης και άλλων περιοχών της πατρίδας μας και συνηθίζεται να τη μοιράζουν σε όλους στις 4 Δεκεμβρίου, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας.

 

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο 
Διαφήμιση