ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
03
2011

ΚΟΡΜΟΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (19 Αύγουστος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

250 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. μπισκότα πτι-μπερ (2 πακέτα)
3 αβγά
2 βανίλιες
3 κ. σούπας κακάο σε σκόνη
375 γρ. κουβερτούρα

2 κ. σούπας σπορέλαιο
1 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη άχνη
3-4 κομμάτια από γλυκό πορτοκάλι
1-2 κομμάτια από γλυκό σύκο
3 κ. σούπας κονιάκ (ή και περισσότερο, αν σας αρέσει η γεύση του)
1 κ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σπάζουμε τα μπισκότα με τα χέρια μας σε όσο πιο μικρά κομματάκια μπορούμε.

 



Ψιλοκόβουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και τα σύκα από τα γλυκά κουταλιού.Αν έχουμε τη δυνατότητα, μπορούμε να προσθέσουμε μερικά νεραντζάκια ή λίγο περγαμόντο. Δεν συμπαθώ καθόλου τα έτοιμα φρουί γλασσέ γιατί είναι πολύ φτωχή η γεύση τους σε σχέση με το σπιτικό ή ακόμη και το έτοιμο γλυκό κουταλιού.

 

 

Χτυπάμε το βούρυρο στο μίξερ μέχρι ν΄ασπρίσει. Μετά ρίχνουμε την άχνη και τ΄αβγά ένα-ένα. Δεν σταματάμε καθόλου το χτύπημα. Τώρα θα προσθέσουμε το κακάο, το κονιάκ, τη βανίλια και το ξύσμα. Όταν η κρέμα γίνει λεία σταματάμε το χτύπημα.

 



Ρίχνουμε μέσα τα θρυματισμένα πτι-μπερ και τα κομματάκια του πορτοκαλιού και του σύκου. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το κουτάλι. Γίνεται μια αρκετά σφικτή μάζα που μπορεί να πάρει το σχήμα που θα της δώσουμε.

 

 

Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα κομμάτι από διαφανή μεμβράνη. Παίρνουμε στα χέρια μας τη μάζα του κορμού και την τοποθετούμε πάνω στη μεμβράνη. Της δίνουμε μακρόστενο σχήμα (σαν χοντρό σαλάμι) και την τυλίγουμε σφικτά. Βάζουμε τον κορμό στον καταψύκτη για 3 ώρες τουλάχιστον μέχρι να παγώσει. Ή εναλλακτικά, καλύπτουμε με τη μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε μέσα σ΄αυτή το μείγμα του μπολ. Σκεπάζουμε τον κορμό με τα κομμάτια της μεμβράνης που εξέχουν από τη φόρμα και πατάμε με τα χέρια για να φύγει ο αέρας και να γίνει το γλυκό μας όσο πιο συμπαγές γίνεται. Και πάλι θα παγώσουμε για 2-3 ώρες. Αν το κάνουμε αυτό στη συντήρηση του ψυγείου, θα χρειαστεί μια ολόκληρη νύχτα.

 

 

 

Λιώνουμε σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων την κουβερτούρα και την ανακατεύουμε με 2 κ. σούπας σπορέλαιο. Πρέπει να την αφήσουμε στην άκρη να γίνει χλιαρή.


Στον πάγκο εργασίας ή καλύτερα πάνω σε δίσκο απλώνουμε αλουμινόχαρτο και με το πινέλο μαγειρικής αλείφουμε το κέντρο του με την λιωμένη κουβερτούρα σε τόση επιφάνεια, όση θα καλύψει η βάση του κορμού όταν τον τοποθετήσουμε επάνω της.

 

 

Βγάζουμε τον κορμό από τον καταψύκτη, τον ξετυλίγουμε και τον τοποθετούμε πάνω στο αλουμινόχαρτο εκεί που έχουμε βάλει την κουβερτούρα. Με το πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνειά του με την κουβερτούρα. Πρέπει να τον καλύψουμε τελείως.

 

 

Τυλίγουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο γύρω από τον κορμό και τον ξαναβάζουμε στον καταψύκτη ή το ψυγείο για 24 ώρες.

 

 

Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, φροντίζουμε μια-δυο ώρες πριν να ξεπαγώσουμε τον κορμό (όταν πρόκειται για καταψύκτη), ώστε να μπορούμε εύκολα να τον κόψουμε με πολύ κοφτερό μαχαίρι σε φέτες πάχους 1 εκ. Τον υπόλοιπο τον ξαναβάζουμε στον καταψύκτη.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κορμός με μπισκότα πτι-μπερ είναι ένα πολύ βολικό γλυκό γιατί μπορείς να τον διατηρείς για μεγάλο χρονικό διάστημα κι έτσι να τον έχεις έτοιμο όταν τον χρειαστείς. Επίσης, νομίζω πως το ότι δεν χρειάζεται να ετοιμάζει κανείς παντεσπάνι για να δημιουργήσει τη βάση του, είναι μεγάλη ευκολία.

 

 

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση