ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Α
28
2011

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (15 Νοέμβριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

3 πακέτα ( των 200 γρ.) μπισκότα σαβαγιάρ
1/2 λίτρο κρύο γάλα
2 κ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 μικρό ποτηράκι κονιάκ
λίγο σιρόπι από γλυκό κουταλιού (πορτοκάλι, σύκο ή κεράσι)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
125 γρ. κακάο σε σκόνη
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
5 αβγά μέτρια
500 γρ. ζάχαρη άχνη

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΥ
220 γρ. φυτική σαντιγή σε σκόνη (μια συσκευασία)
2 φλ. τσαγιού κρύο γάλα από το ψυγείο
2 κ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
νυφάδες  ή τρούφα σοκολάτας
2-3 κομμάτια από γλυκό πορτοκάλι
1-2 σύκα από γλυκό σύκο
10-15 κερασάκια από γλυκό κεράσι (ή βύσσινα από γλ. βύσσινο)

Χρόνος προετοιμασίας  2 ώρες
Χρόνος αναμονής  3 ημέρες

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Για την κρέμα σοκολάτας: Βάζουμε σε βαθύ μπoλ το βούτυρο (προτιμώ το φρέσκο αγελαδινό) και χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα μέχρι ν΄ασπρίσει. Προσθέτουμε την άχνη και ξαναχτυπάμε. Ρίχνουμε τ΄αβγά ένα-ένα και στο τέλος το κακάο με προσοχή (χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα γιατί λερώνει πολύ). Η κρέμα είναι έτοιμη όταν αποκτήσει μια λεία υφή. Βάζουμε το μπωλ στο ψυγείο.


Για τη σαντιγύ: Και πάλι σε βαθύ μπολ αδειάζουμε τη σκόνη της σαντιγύ, προσθέτουμε την άχνη, τη βανίλια και το κρύο γάλα και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 5 λεπτά. Τοποθετούμε τη σαντιγύ μας στο ψυγείο.


Σε άλλο μικρότερο μπολάκι βάζουμε το μισό λίτρο κρύο γάλα με την άχνη και το κονιάκ κι ανακατεύουμε καλά. Εδώ θα βουτάμε τα σαβαγιάρ της τούρτας ένα- ένα κατά μήκος, μόνο από τη μια πλευρά τους. Η από πάνω πλευρά τους, αυτή με τη ζάχαρη, πρέπει να μείνει στεγνή. Στρώνουμε λοιπόν τη βάση μιας τουρτιέρας  με σαβαγιάρ μουσκεμένα κατά τον παραπάνω τρόπο.


 

Αφού φτιάξουμε ένα κυκλικό δίσκο μ΄αυτά, τα ραντίζουμε με λίγο σιρόπι από ένα γλυκό κουταλιού της προτίμησής μας.


 

Τώρα θα τοποθετήσουμε μια στρώση κρέμα σοκολάτας πάνω στα σαβαγιάρ.


 

Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση βουτηγμένων στο γάλα σαβαγιάρ και ράντισμα με σιρόπι γλυκού επίσης.


Σειρά έχει η σαντιγύ. Στρώνουμε ομοιόμορφα την τούρτα μας με ένα μέρος της (περίπου το 1/3).


 

Για τρίτη φορά θα στρώσουμε σαβαγιάρ και θα ραντίσουμε με λίγο σιρόπι γλυκού.


Στη συνέχεια καλύπτουμε με κρέμα σοκολάτας την επάνω επιφάνεια της τούρτας και την πλαϊνή γύρω-γύρω. Σ΄αυτό βοηθάει πολύ ένα μαχαιράκι με στρογγυλεμένη μύτη.


 

 

Τοποθετούμε την υπόλοιπη σαντιγύ σε κορνέ και στολίζουμε την τούρτα. Συμπληρώνουμε με κερασάκια και μικρά κομματάκια από γλυκό πορτοκάλι και σύκο. Τελειώνουμε με τις νυφάδες σοκολάτας.


 

Το στόλισμα μιας τούρτας είναι θέμα προσωπικού γούστου. Γι αυτό μην διστάσετε ν΄αυτοσχεδιάσετε άσχετα με τις δικές μου υποδείξεις.


Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο ξεσκέπαστη γιατί έχει ήδη πολύ υγρασία και πρέπει να παραμείνει έτσι για 3 ημέρες πριν την κόψουμε. Αν προσπαθήσουμε να την κόψουμε νωρίτερα θα έχουμε πρόβλημα γιατί θα είναι πολύ φρέσκια. Μετά βέβαια πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κάλυμμα της τουρτιέρας για να μη στεγνώσει η σαντιγύ.

Προσωπικά θεωρώ την τούρτα σοκολάτας ως ένα από τα καλύτερα γλυκά που γνωρίζω. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε γιορτή στο σπίτι και να μην τη φτιάξω. Δεν μένει ούτε ψίχουλο!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσοχή στο πόσο θα βρέξετε τα σαβαγιάρ. Το οριζόντιο βούτηγμά τους στο γάλα πρέπει να είναι στιγμιαίο.

 

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο