Διαφήμιση
Ενημέρωση
Loading
Ι
17
2017

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (17 Ιούνιος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κιλό ώριμα και γερά βερύκοκα
250 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 βανίλια
ο χυμός του μισού από ένα μέτριο λεμόνι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η ποικιλία ΜΠΕΜΠΕΚΟ για μένα είναι από τις καλύτερες . Δίνει μεγάλα, όχι πολύ στεγνά και πολύ μυρωδάτα βαρύκοκα. Τα καΐσια είναι από τα λιγότερο ζουμερά του είδους. Όλα αυτά σάς τα γράφω γιατί ανάλογα με την ποικιλία που έχουμε, θα χρησιμοποιήσουμε και την κατάλληλη ποσότητα νερού στη μαρμελάδα μας. Τα 250 ml είναι μια μέση αναλογία για τα βερύκοκα Εδέσσης που είχα στη διάθεσή μου. Προσθαφαιρέστε 50-100 ml για τα δικά σας, σύμφωνα  πάντα με την ποικιλία.....

Πλένουμε καλά και αφαιρούμε το κεντρικό κουκούτσι που υπάρχει στο εσωτερικό, χαράζοντας με κοφτερό μαχαίρι το βερύκοκο, κατά μήκος της γραμμής που φαίνεται εξωτερικά.

Ζυγίζουμε την καθαρή σάρκα. Πρέπει να είναι 1 κιλό περίπου. Όσο το βάρος, τόση και η ζάχαρη που θα προσθέσουμε.

Τα πολτοποιούμε στο πολυμίξερ όσο θέλουμε (αν μας αρέσει αφήνουμε μικρά κομματάκια).

Βάζουμε λοιπόν τα ζυγισμένα και πολτοποιημένα βερύκοκα σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με 250 ml νερό. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά από την ώρα που θ΄' αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα. Προσοχή, επειδή πιτσιλάει πολύ το καυτό περιεχόμενο, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε προστατευτικό δίχτυ τηγανίσματος σε όλη τη διαδικασία του βρασίματος.

Μετά λοιπόν από το πρώτο δεκάλεπτο,  θα προσθέσουμε τη ζάχαρη, θα ανακατέψουμε καλά μέχρι να διαλυθεί και θα συνεχίσουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμαλάδα (να πέφτει από την κουτάλα σε κόμπους). Αυτό θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα ανακατεύουμε τακτικά γιατί αφρίζει αρκετά το μείγμα και για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά  (4-5 λεπτά) θα ρίξουμε τη βανίλια και τον λεμονοχυμό. Ανακάτεμα και πάλι.

Απομακρύνουμε στη συνέχεια τη μαρμελάδα από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Όταν γίνει αυτό, τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε καλά με καινούρια καπάκια και τ΄αναποδογυρίζουμε για 2-3 ώρες.

Αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μέσα στον μήνα Ιούνιο, φτιάξτε αρκετές δόσεις γιατί η μαρμελάδα βερύκοκο είναι ακαταμάχητη σε χρώμα, άρωμα και γεύση! Έτσι θα  απολαμβάνετε όλο τον χρόνο αγνή σπιτική μαρμελάδα από τα χεράκια σας!

Αν τα βερύκοκα που έχετε στη διάθεσή σας είναι σχετικά άγουρα, αφήστε τα έξω από το ψυγείο για 1-2 μέρες μέχρι να ωριμάσουν. Όσα βλέπετε να μαλακώνουν θα τα βάζετε στο ψυγείο και θα περιμένετε μέχρι να μαζευτούν όλα.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Διαφήμιση