Ενημέρωση
Loading
Μ
21
2012

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (07 Απρίλιος 2015)
ΕκτύπωσηE-mail


 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. φρέσκια μαγιά από το φούρνο
150 ml χλιαρό νερό
50 ml χυμός πορτοκαλιού
800 γρ. ζάχαρη
2 κ. σούπας αραβοσιτέλαιο
1 κ. γλ. τριμμένο κακουλέ
1 κ. σούπας τριμμένο μαχλέπι
2 κ. σούπας αλάτι
200 ml καυτό γάλα
10 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. ζεστό λιωμένο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
4 βανίλιες
το ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι

1 ασπράδι για το άλειμμα και λίγο σουσάμι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ανακατεύουμε και όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε 1 1/2 φλ. τσ. αλεύρι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και πάλι για να λιώσει εντελώς η μαγιά και να ενωθεί με το αλεύρι, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να σταθεί μέχρι να φουσκώσει (περίπου 45 λεπτά). Αυτό είναι το προζύμι.

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά (ή στα μικροκύματα), όχι για να βράσει αλλά για να κάψει καλά.

Σε ένα άλλο μπολ σπάζουμε τ΄αβγά και με το χέρι διαλύουμε τους κρόκους.

 

 

Στο μεταξύ σε μια ευρύχωρη λεκάνη τοποθετούμε τη ζάχαρη, το κακουλέ, το μαχλέπι, τις βανίλιες, το ξύσμα, το λάδι και το αλάτι.

 

 

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και τότε προσθέτουμε το καυτό γάλα. Ανακατεύουμε και πάλι για να ζεσταθεί όλο το μείγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε τ΄αβγά. Είναι σημαντικό να δουλεύουμε αρκετά γρήγορα ώστε να μη κρυώσει το μείγμα μας. Αφού ανακατέψουμε ξανά, θα προσθέσουμε τη μαγιά χωρίς να σταματήσουμε το δούλεμα.

 

 

Σειρά έχει τώρα το υπόλοιπο αλεύρι που αρχίζουμε να το ρίχνουμε λίγο-λίγο στη λεκάνη. Καθώς ζυμώνουμε, προσθέτουμε σε δόσεις, φροντίζοντας να έχουμε οπωσδήποτε λίγο παραπανίσιο αλεύρι κοντά μας. Έτσι, αν το ζυμάρι γίνει σχετικά αρύ και δεν μπορεί να πλάθεται, θα προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι για να το κάνουμε πιο σφικτό.

 

 

Δεν υπάρχει τρόπος να υπολογίσουμε κάθε φορά πόσο ακριβώς θα χρειαστεί, είναι κάτι που το καταλαβαίνουμε με το "μάτι". Δίπλα μας έχουμε σε μικρή ρηχή λεκανίτσα ή κατσαρολίτσα το ζεστό λιωμένο βούτυρο. Αυτό δεν θα μπει όλο μαζί στη ζύμη, αλλά θα βουτάμε κάθε τόσο τα χέρια μας και μετά θα ζυμώνουμε. Μ΄αυτό τον τρόπο δεν βαραίνει το ζυμάρι και κανονίζουμε ακριβώς πόσο βούτυρο θα βάλουμε. Άρα λοιπόν η διαδικασία είναι: βούτηγμα στο βούτυρο-ζύμωμα-βούτηγμα στο βούτυρο-ζύμωμα κτλ. μέχρι να τελειώσει το βούτυρο ή μέχρι να νιώσουμε πως το ζυμάρι είναι αυτό που θέλουμε.

 

 

Τώρα θα τυλίξουμε ολόκληρη την λεκάνη με ένα πλαστικό κάλυμμα.

 

 

Επαναλαμβάνω πως η λεκάνη πρέπει να είναι μεγάλη και βαθιά ώστε να μην έχει φόβο να χυθεί το ζυμάρι όταν φουσκώσει. Από πάνω θα σκεπάσουμε ολόκληρη τη λεκάνη μας με χοντρή κουβέρτα και θα την τοποθετήσουμε σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει η ζύμη (π.χ. πάνω σε ένα καλοριφέρ).

 

 

Πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί σε όγκο. Το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνει αυτό, δεν είναι καθόλου απόλυτο. Μπορεί σε 3 ώρες να είναι έτοιμη, μπορεί όμως και σε 6. Όλα εξαρτώνται από το πόσο ζεστή θα κρατήσουμε τη λεκάνη. Ειδικά το Πάσχα, που η θερμοκρασία στο περιβάλλον του σπιτιού δεν είναι τόσο υψηλή, μπορεί να καθυστερήσει το φούσκωμα ακόμη περισσότερο.

 



Όταν ετοιμαστεί η ζύμη, θ΄αρχίσουμε τη διαδικασία για το πλάσιμο:

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ό,τι ταψί μας βολεύει (στρόγγυλο, ορθογώνιο, τετράγωνο, κτλ.).

Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας λίγο λιωμένο βούτυρο ή λάδι. Επίσης λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.

Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και ένα δεύτερο τριπλάσιο σε μέγεθος από το πρώτο. Πλάθουμε το μεγάλο κομμάτι σε κορδόνι και τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι πάλι σε κορδόνι ίδιου πάχους, στο κέντρο του.

 

 

Πλέκουμε μια πλεξίδα.

 

 

Με προσοχή τη μεταφέρουμε στο ταψί μας. Συνεχίζουμε με το επόμενο τσουρέκι, το οποίο θα τοποθετήσουμε μακριά από το προηγούμενο γιατί θα φουσκώσουν πολύ στο ψήσιμο. Συνήθως δεν βάζουμε πάνω από τρία τσουρέκια στο ίδιο ταψί.

 

 

Αφήνουμε το ταψί για ένα δεύτερο φούσκωμα, όπως ακριβώς κάνουμε και στις βασιλόπιτες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.

Αλείφουμε τα τσουρέκια του ενός ταψιού με λίγο ασπράδι αραιωμένο σε πολύ λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

 

 

Αν πρόκειται για ανοξείδωτο ή πυρέξ ταψί, θα το ψήσουμε στη μεσαία θέση με φωτιά μόνο από κάτω. Αν πρόκειται για λαμαρίνα ή αντικολλητικό ταψί, θα το ψήσουμε με φωτιά πάνω-κάτω. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τον αέρα, γιατί θα ξεράνει πάρα πολύ τη ζύμη. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν από πάνω ελαφρά. Οι μεγάλες πλεξίδες θέλουν 15-25 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε το ταψί, αφήνουμε να σταθεί μέχρι να μισοκρυώσει και μετά, αφού αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, τοποθετούμε με προσοχή τα τσουρέκια, ένα-ένα, πάνω σε καθαρή πετσέτα.

 

 

Θα τ΄αφήσουμε σκεπασμένα απαλά με ένα βαμβακερό πανί, π.χ. τραπεζομάντηλο, όλη τη νύχτα για να κρυώσουν και να σφίξουν εντελώς. Το επόμενο πρωί θα τα καλύψουμε με διάφανη μεμβράνη πολύ καλά. Έτσι θα διατηρηθούν ολόφρεσκα για μεγάλο διάστημα.


ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Σ΄αυτή την περίπτωση θα ψήσουμε τα τσουρέκια σκέτα, χωρίς προηγουμένως να τ΄αλείψουμε με ασπράδι. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο και πριν κρυώσουν,  θα ετοιμάσουμε ένα πηχτό σιρόπι από μέλι και ζάχαρη (το αφήνουμε για λίγο στη φωτιά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη) και μ΄αυτό θ΄αλείψουμε το κάθε τσουρέκι.

Τοποθετούμε από πάνω αμύγδαλα ασπρισμένα, όμορφα αραδιασμένα.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όσο μικρότερα τσουρέκια φτιάξουμε, τόσο λιγότερο χρόνο ψησίματος θέλουν, γι΄αυτό προσέχουμε να μην τα κάψουμε.

 



Φέτος για να βοηθήσω το φούσκωμα των τσουρεκιών, έκανα ένα κόλπο: τοποθέτησα πάνω στο μεγάλο μάτι της κουζίνας 2 σχάρες τη μια πάνω στην άλλη, για να μην υπάρχει φόβος να παραζεσταθεί το ζυμάρι, επάνω τους έβαλα τη λεκάνη με την κουβέρτα και κάθε μισή ώρα άναβα το μάτι για 1 λεπτό περίπου. Έτσι κράτησα τη ζύμη στη θερμοκρασία που ήθελα. Χρειάστηκαν 4 ώρες περίπου για να φουσκώσει μέχρι πάνω!

 

Η φωτογράφιση έγινε στη μισή δοσολογία. Μου βγήκαν 2 μεγάλες πλεξίδες και 2 μικρές.

 

 


 



Αξιολόγηση Χρήστη: / 7
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση