
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
8 πίτες για σουβλάκια
λίγο λάδι
αλάτι-πιπέρι
8 σουτζουκάκια κεμπάπ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ
1/2 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
1 μικρό αγγούρι ( ή μισό αν είναι μεγάλο)
λίγος άνιθος ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι (αν έχουμε άσπρο, ακόμη καλύτερα)
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 κ. γλ. ξύδι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΕΜΠΑΠ
400 γρ. φρέσκος τοματοχυμός
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 κ σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ. γλ. βασιλικός ψιλοκομμένος
1/2 κ. γλ. πάπρικα
λίγη κανέλα
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε το αγγούρι στον ρεντέ και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Στη συνέχεια το στίβουμε καλά στα χέρια μας.
Τοποθετούμε το γιαούρτι σε μια γαβάθα και προσθέτουμε το στιμμένο αγγούρι, τον άνιθο, αλάτι, πιπέρι, το ξύδι και το λάδι. Φτιάχνουμε δηλ. ένα τζατζίκι χωρίς σκόρδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά και το βάζουμε στο ψυγείο.
Σε μικρό κατσαρολάκι τοποθετούμε το λάδι, τον τοματοχυμό και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας κεμπάπ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να πηχτώσει.
Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά κι αφήνουμε να μισοκρυώσει. Αν θέλουμε να δώσουμε στη σάλτσα αυτή πιο βελούδινη όψη, τη βάζουμε στο πολυμίξερ και τη χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα. Τη μεταφέρουμε και πάλι στο κατσαρολάκι της. Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε, θα την ξαναζεστάνουμε.
Λαδώνουμε τις πίτες μ΄ένα πινέλο μαγειρικής και τις αλατοπιπερώνουμε (κι απ΄τις δυο πλευρές τους). Ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι και τις βάζουμε σ΄αυτό μια-μια για λίγο, ίσα να μαλακώσουν, πρώτα απ΄τη μια κι ύστερα κι από την άλλη πλευρά. Τις στοιβάζουμε σε πιατέλα.
ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Σε βαθύ πιάτο τοποθετούμε 2 πίτες κομμένες σε μικρότερα κομμάτια και από πάνω 2 σουτζουκάκια κεμπάπ. Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα κεμπάπ κι αποτελειώνουμε το σερβίρισμα βάζοντας μια μεγάλη κουταλιά από το γιαουρτλού στη μια πλευρά του πιάτου ή αν θέλουμε και πάνω στα σουτζουκάκια.
ΣΥΜΒΥΛΗ: Το γιαουρτλού κεμπάπ μπορεί να συνοδευτεί (αντί για σουτζουκάκια) από χωριάτικα λουκάνικα ψημένα στη σχάρα ή το φούρνο και κομμένα σε ροδέλες ή ακόμη κι από σουβλάκια. Εμείς θα επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει. Αν μας αρέσει το καυτερό, στη σάλτσα κεμπάπ μπορούμε να προσθέσουμε ένα πιπεράκι τσίλι σε κομματάκια. Ακόμη, μπορούμε να πασπαλίσουμε στο σερβίρισμα το γιαουρτλού με λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι για καλύτερη εμφάνιση.


