Διαφήμιση
Ενημέρωση
Loading
Δ
19
2017

ΦΑΚΟΡΥΖΟ της Κατερίνας

Συντάχθηκε απο τον/την κα Κατερίνα Τσολακίδου από την Αθήνα Τελευταία Ενημέρωση (22 Δεκέμβριος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

Η πολύ καλή μου φίλη από την Αθήνα κα Κατερίνα έγραψε: "Σοφία, σάς στέλνω το αγαπημένο μου φαγάκι". Για να δούμε λοιπόν ποιο είναι αυτό:

 

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

300 γρ. φακές
1 μεγάλο ή 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελ. σκόρδου σε πολύ λεπτά φετάκια
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γλ. κοφτό ρίγανη
1/2 κ. γλ. θυμάρι (αν έχουμε)
2 μέτρια καρότα (ψιλοκομμένα ή κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια)
πιπέρι

1 κ. σούπας κοφτή πελτές ντομάτας
1 μέτρια κόκκινη (ώριμη) ντομάτα ψιλοκομμένη
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
3 κ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
1/4 φλ. τσ. μαύρες σταφίδες, καθαρισμένες και πλυμένες
1 μέτρια γλυκοπατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
150 γρ. φρεσκοπλυμένο σπανάκι, κομμένο στη μέση
αλάτι
1/2 φλ. τσ. ρύζι μπασμάτι, καθαρισμένο και πλυμμένο με πολλά νερά


Νερό βραστό σε δόσεις, όσο χρειαστεί το φαγητό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε, πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με νερό που τις καλύπτει για 1 λεπτό από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.

Ταυτόχρονα σε άλλο κατσαρολάκι βράζουμε 500 ml νερό.

Σουρώνουμε τις φακές και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τους με το καινούριο βραστό νερό. Μαζί τους θα ρίξουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο, ρίγανη, θυμάρι, τα καρότα και πιπέρι. Όλα αυτά μαζί θα σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η φακή (να "κρατάει" λίγο και να  μην διαλύεται). Αν χρειαστεί, θα συμπληρώσουμε στο φαγητό βραστό νερό.

Σ΄αυτό το σημείο θα προσθέσουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, μισό φλ. λάδι, το ξύδι, τις σταφίδες, τη γλυκοπατάτα, το σπανάκι και αλάτι. Θ΄αφήσουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά και κατόπιν θα ρίξουμε στην κατσαρόλα το ρύζι. Από εδώ και πέρα χρειάζεται προσοχή στο μαγείρεμα, γιατί είναι εύκολο να κολλήσει το φαγητό. Συχνό ανακάτεμα λοιπόν. Πάντα ελέγχουμε το ζωμό του φαγητού κι όποτε χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό. Σε 15-18 λεπτά περίπου το φαγητό θα είναι έτοιμο, το μόνο που χρειάζεται είναι να βράσει καλά το ρύζι μας.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αντί για ρύζι μπορούμε να εκτελέσουμε τη συνταγή με μέτριο πλιγούρι.

Πρόκειται για ένα πιάτο με ιδιαίτερα χαρακτηριστική ανατολίτικη γεύση, σύμφωνα με τη γνώμη μου αλλά και τα λεγόμενα της αγαπημένης μου Κατερίνας.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Διαφήμιση