Ενημέρωση
Loading
Φ
16
2012

ΛΑΓΑΝΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (24 Φεβρουάριος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

Αποτελεί το κατεξοχήν φημισμένο αρτοσκεύασμα για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας (ΚΟΥΛΟΥΜΑ) στη χώρα μας. Η παρασκευή της δίνει τόση μοσχοβολιά στο σπίτι, που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε να τη φτιάξουμε μόνοι μας και όχι να την προμηθευτούμε έτοιμη από το φούρνο της γειτονιάς.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ. νωπή μαγιά από το φούρνο
2/3 φλ. τσ. χλιαρό νερό
100 γρ. περίπου αλεύρι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
900 γρ. αλεύρι μαλακό ίσως και λίγο περισσότερο

2 κ. σούπας μαργαρίνη
1 κ. σούπας αλάτι
2 κ. σούπας ζάχαρη
1/2 λίτρο πολύ ζεστό νερό

λίγο λάδι για το άλειμμα του μπολ με τη ζύμη
σουσάμι για το πασπάλισμα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ φτιάχνουμε το προζύμι: μέσα στο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε το αλεύρι και αφού ανακατέψουμε καλά, αφήνουμε το προζύμι να σταθεί για 12 ώρες σκεπασμένο.

 



Την επόμενη μέρα θα δουλέψουμε στο μίξερ ή στο χέρι όλα μαζί τα υλικά της ζύμης, αλλά όχι όλο το αλεύρι, κρατάμε το μισό στην άκρη. Αυτό θα το προσθέσουμε λίγο-λίγο και θα το ζυμώσουμε με το χέρι. Πρέπει να πάρουμε μια ζύμη ελαστική, σαν του ψωμιού, που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αν χρειαστεί, θα συμπληρώσουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

Στο βαθύ μπολ λοιπόν με το προζύμι ρίχνουμε τη μαργαρίνη, το αλάτι, τη ζάχαρη, το  μισό αλεύρι και
το ζεστό νερό (τόσο ζεστό, ώστε μόλις να το αντέχει το χέρι μας). Αρχίζουμε να δουλεύουμε στη σιγανή ταχύτητα. Σταδιακά θ΄αυξήσουμε την ταχύτητα του μίξερ. Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και αρχίζουμε να ρίχνουμε σε δόσεις το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε τη ζύμη που θέλουμε.

 

 

Λαδώνουμε το μπολ παντού και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει, πρέπει να γίνει διπλάσια σε όγκο.

 

 

 

Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε πάλι σκεπασμένη για ένα δεύτερο φούσκωμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο-175οC.

Στη συνέχεια λαδώνουμε καλά δυο ταψιά ή λαμαρίνες του φούρνου (προσωπικά τις προτιμώ). Με τη δοσολογία που προτείνεται, αν χρησιμοποιήσουμε τις μαύρες λαμαρίνες του φούρνου, οι λαγάνες μας θα γίνουν λεπτές. Για να τις κάνουμε πιο χοντρές, θα πρέπει να τις φτιάξουμε σε μικρότερα ταψιά.

Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, τη  χωρίζουμε σε δύο μέρη και χωρίς να ζυμώσουμε (γιατί θα σφίξει) την απλώνουμε στα ταψιά. Πατάμε τις λαγάνες εδώ κι εκεί με τα δάχτυλά μας δημιουργώντας μικρές λακούβες.

Πιτσιλάμε με κρύο νερό την επιφάνεια της μιας λαγάνας και έπειτα την πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

 

 

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 20-25 λεπτά περίπου ή μέχρι ν΄αρχίζει να ροδίζει από πάνω.

 

 

 

Ετοιμάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τη δεύτερη λαγάνα ( την πατάμε με τα δάχτυλα - πιτσίλισμα με νερό - πασπάλισμα με σουσάμι).

Ψήνουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Σερβίρουμε τη λαγάνα ζεστή και τρώγεται πολύ ευχάριστα είτε μόνη της, είτε συνοδεύοντάς τη με ελιές, χαλβά, ταραμοσαλάτα ή μαζί με ταχίνι και μέλι ανάμικτα.

 

 




ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτα ή πυρέξ ταψιά θα χρειαστεί ν΄αυξήσουμε το χρόνο ψησίματος κατά 5-10 λεπτά και θα ψήσουμε με φωτιά μόνο από κάτω, γιατί αργούν να πάρουν τη σωστή θερμοκρασία.

 

Επίσης προσέχουμε να μην παραψήσουμε τη λαγάνα γιατί μπορεί εύκολα να σκληρύνει αφού είναι σχετικά λεπτή.

 

Παρακάτω σας δίνω φωτογραφίες από τη διαδικασία σε μικρότερα ταψιά:

 

 

 

 

 


 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση