ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Α
12
2013

ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (26 Απρίλιος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

3 φλ. τσ. γάλα
6 κ. σούπας ζάχαρη
2/3 φλ. τσ. ψιλό σιμιγδάλι
1 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο
1 βανίλια
το ξύσμα από ένα λεμόνι
ελάχιστο αλάτι (στη μύτη από κ. γλ.)
2 ασπράδια αβγών
1/2 φλ. τσ. αμύγδαλα, ασπρισμένα κι αλεσμένα πολύ καλά
400 γρ. περίπου φράουλες  (250 γρ. πολτοποιημένες και τις υπόλοιπες ολόκληρες για το στόλισμα)


ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

σως φράουλας
μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα και ψημένα στο φούρνο

 

Θα χρειαστούμε μια πολύ καλά βουτυρωμένη πλατιά και αβαθή φόρμα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη για να βράσει.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίχνουμε το σιμιγδάλι αφήνοντας να πέφτει σαν βροχή (σ΄αυτό βοηθά ένα μικρό σουρωτήρι του τσαγιού). Ανακατεύουμε συνεχώς με  ξύλινη κουτάλα για να μη σβωλιάσει.

Όταν η κρέμα πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα, ελάχιστο αλάτι και τη βανίλια, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει. Κάπου-κάπου ανακατεύουμε.

 

 

Στο μεταξύ χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τ΄ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα.

Μόλις η κρέμα σιμιγδαλιού κρυώσει, θα της προσθέσουμε τ΄αλεσμένα αμύγδαλα και τη μαρέγκα. Αναμιγνύουμε τα υλικά με απαλές κινήσεις, πάντα με ξύλινη κουτάλα.

 

 

 

Βουτυρώνουμε απαλά μια κατάλληλη φόρμα και τοποθετούμε σ΄αυτή την αφράτη κρέμα. Στρώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα ή τη ράχη ενός μεγάλου κουταλιού.

 

 

Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για να παγώσει ( τουλάχιστον για 3 ώρες ).

Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε σε μεγάλη πιατέλα και γαρνίρουμε το γλύκισμα με ολόκληρες ή μισές φράουλες και αμύγδαλα ψημένα.

 

 

 

 

Τέλος περιχύνουμε όλο το γλυκό με σως φράουλας.

 

 

Τοποθετούμε την πιατέλα στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για ν΄αφαιρέσουμε εύκολα τα φλούδια από τ΄αμύγδαλα, τα βυθίζουμε για 1 λεπτό σε βραστό νερό. Μετά τα βγάζουμε όλα μαζί και πατώντας τα ανάμεσα στα δάχτυλά μας, ένα-ένα, αυτά γλιστράνε και αποχωρίζονται από τη φλούδα τους. Κατόπιν τ΄αφήνουμε να στεγνώσουν αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε ωμά ή τα ψήνουμε στο φούρνο αν η συνταγή τα ζητά καβουρδισμένα.

 

Μπορούμε να εκτελέσουμε τη συνταγή και με αλεσμένα φυστίκια αντί γι΄αμύγδαλα. Αυτό έκανα στην φωτόγραφιση.

 

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα τάρτας κι όχι του κέικ, έτσι θα είναι ευκολότερο το ξεφορμάρισμα:

Με ένα μαχαιράκι χαράξτε περιμετρικά και αποκόψτε τα τοιχώματα του γλυκού από αυτά της φόρμας. Βυθίστε μόνο τον πάτο της φόρμας σε ζεστό νερό για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογυρίστε με προσοχή σε μια πιατέλα το γλυκό σας.

 

Αν δεν έχετε τον χρόνο για να ετοιμάσετε τη σως φράουλας, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 1 φλ. τσ. μαρμελάδα φράουλας, την οποία όμως πρώτα θα αραιώσετε ελαφρά με λίγο κονιάκ ή λικέρ της επιλογής σας και μετά θα την απλώσετε στο γλυκό σας.

 

Μια βολική παρουσίαση του γλυκού είναι σε ατομικά φορμάκια: τα κρατάμε στο ψυγείο και τα ξεφορμάρουμε λίγο πριν το σερβίρισμα. Τότε θα τα γαρνίρουμε και θα τα ξαναβάλουμε φυσικά στο ψυγείο.

 

Το γλυκό αυτό καλό είναι να καταναλώνεται την ίδια μέρα!

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο