ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Α
20
2017

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ...EXPRESS!!!!

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (05 Απρίλιος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 4 πλεξίδες)

1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκια, κοσκινισμένο

125 γρ. μαγιά νωπή (5 πακετάκια των 25 γρ.)
1 κ. σούπας ζάχαρη
150 ml χλιαρό γάλα

250 γρ. αγελαδινό βούτυρο (κρατάμε χωριστά τα 30 γρ.)
300 γρ. ζάχαρη
5 μεσαία αβγά
2 βανίλιες
1 κ. σούπας κοφτή αλάτι
1 κ. σούπας ηλιέλαιο
1 φακ. κοπανισμένο μαχλέπι
1 φακ. κοπανισμένο κακουλέ
1 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού

1 κρόκος αβγού χτυπημένος με μια κουταλιά γάλα

Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο πήλινο γιουβέτσι που να χωράει άνετα 3 κιλά αλεύρι

Φούρνος προθερμασμένος στους 25οC
Συνολικός χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος: 4-41/2 ώρες περίπου

 

 

 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν από οτιδήποτε άλλο, βάζουμε το πήλινο στον φούρνο για να ζεσταθεί καλά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί εκεί μέσα θα βάλουμε το ζυμάρι και όλη η διαδικασία του φουσκώματος θα γίνει μέσα στο φούρνο μας, αλλά στους 25οC.

Σε βαθύ μπολ διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι ν΄ανέβει, αυτό θα πάρει γύρω στα 20 λεπτά

Σε μια πλαστική ευρύχωρη λεκάνη βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με τα μυρωδικά (μαχλέπι-κακουλέ-ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού-βανίλιες), το αλάτι και το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε με το χέρι για να ενωθούν μεταξύ τους.

Σε ένα μπολάκι σπάμε και χτυπάμε ελαφρά τα 5 αβγά μας.

Σε μια κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο (εκτός από 30γρ.) μαζί με τη ζάχαρη. Δεν θα πρέπει να τσιτσιρίσει το βούτυρο καθόλου, απλά να λιώσει σιγά-σιγά και να ενωθεί με τη ζάχαρη καθώς ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Μόλις γίνει αυτό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.

Μόλις η μαγιά φουσκώσει μέχρι πάνω είμαστε έτοιμοι για το ζύμωμα.

Βγάζουμε το πήλινο από τον φούρνο πάνω σε σχάρα.

Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο των 30 γρ. Αυτό θα μας χρειαστεί σε δόσεις για να λαδώνουμε το χέρι μας ενώ ζυμώνουμε.

Ενώνουμε τα χτυπημένα αβγά με το ζεστό μείγμα βούτυρου-ζάχαρης. Με ζωηρές κινήσεις ανακατεύουμε καλά.

Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε τη μαγιά και το μείγμα της κατσαρόλας. Ρίχνουμε ελάχιστο λιωμένο βούτυρο στο χέρι μας και αρχίζουμε με κυκλικές κινήσεις από έξω προς τα μέσα να μαζεύουμε το αλεύρι της λεκάνης. Επαναλαμβάνουμε κάθε τόσο το λάδωμα του χεριού μέχρι να τελειώσει όλη η ποσότητα και το ζυμάρι να έχει πάρει μια κάπως σφικτή, ελαστική υφή. Θα κολλάει ελαφρά στα χέρια, είναι το ζητούμενο.

Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μια μπάλα και το βάζουμε στο ζεστό πήλινο. Καλύπτουμε την επιφάνεια με διπλή διάφανη μεμβράνη - με προσοχή! πρέπει να κλείσει καλά.

Τοποθετούμε το σκεπασμένο πήλινο στην μεσαία θέση του φούρνου και στους 25οC. Μετά από μιάμιση ώρα περίπου θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Είναι έτοιμο!

 

 

 


Βγάζουμε το πήλινο και πάλι πάνω σε σχάρα.

 



Καλύπτουμε με λαδόκολλα 2 λαμαρίνες ή μεγάλα ταψιά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, αν θέλουμε να κάνουμε ίδιες πλεξίδες.

Κάθε κομμάτι ζύμης χωρίζεται σε δύο μέρη, το ένα διπλάσιο του άλλου.

Βάζοντας λίγο ηλιέλαιο στα χέρια μας ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε μακρύ κορδόνι και το μικρότερο σε ένα πιο κοντό κορδόνι. τοποθετούμε την μια άκρη του στο μέσον του μεγάλου κορδονιού και πλέκουμε σε πλεξίδα. Με προσοχή την ανασηκώνουμε και τη βάζουμε στο ταψί.

 

 

 

 

Κατά τον ίδιο τρόπο πλέκονται και οι επόμενες 3 πλεξίδες ( 2 σε κάθε ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους).

Βάζουμε τα ταψιά στην χαμηλή και την πιο ψηλή θέση του φούρνου μας και πάλι στους 25οC. Σε 45 λεπτά έως μία ώρα θα έχουν φουσκώσει όπως πρέπει και θα έχει έρθει η στιγμή για το ψήσιμο.

 


Βγάζουμε και τα δύο ταψιά από το φούρνο, αφήνουμε το ένα επάνω στην επιφάνεια της κουζίνας με τις εστίες και το άλλο στον πάγκο εργασίας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160οC.

Περνάμε με τον κρόκο αβγού τις πλεξίδες του ταψιού που αφήσαμε πάνω στον πάγκο εργασίας και ψήνουμε στη μεσαία θέση με φωτιά πάνω και κάτω για μισή ώρα περίπου.

 

 

 

Μόλις ροδίσει όμορφα η επιφάνεια, ξεφουρνίζουμε πάνω σε σχάρα.

Αλείφουμε με αβγό τις πλεξίδες του δεύτερου ταψιού και ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο.

Μεταφέρουμε με προσοχή τα τσουρέκια της πρώτης λαμαρίνας πάνω σε βαμβακερή πετσέτα. Το ίδιο θα κάνουμε και με τα δεύτερα, μόλις έχουν κρυώσει κάπως πάνω στη σχάρα.

Αφού κρυώσουν εντελώς, μπορούμε να τα καλύψουμε με διάφανη μεμβράνη και να τα διατηρήσουμε φρέσκα για πολλές μέρες.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ:  Θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 25οC κατά το φούσκωμα, όρος απαράβατος!!!





Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση