Διαφήμιση
Ενημέρωση
Loading
Μ
01
2017

ΚΑΤΣΙΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (01 Μάιος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (μερίδες 4-5)

1 μπούτι από κατσίκι, βάρους 1500 γρ. περίπου
1/4 + 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
ο χυμός από 1 μέτριο λεμόνι (κρατάμε τις λεμονόκουπες)
1 σκελίδα σκόρδου σε λεπτά φετάκια
αλάτι
πιπέρι

ΣΤΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ

1/2 φλ. τσ. καυτό νερό
ο χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1/2 κ. γλ. μείγμα για ψητά κρεατικά (ή 1 κύβος λαχανικών)

Ψήσιμο σε γάστρα
Καλά προθερμασμένος φούρνος στους 250οC

 

 

 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πάρα πολύ καλά το κρέας, αφαιρώντας την εξωτερκή πέτσα, ιδιαίτερα αν περιέχει πολύ λίπος.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε αλατοπίπερο.

Στίβουμε το λεμόνι και κρατάμε στην άκρη τις λεμονόκουπες, χωρισμένες στα 2.

Λαδώνουμε την γάστρα με 1/4 φλ. τσ. λάδι.

Βουτάμε μία-μία τις λεμονόκουπες στο αλατοπίπερο και μ΄αυτές περνάμε  το μπούτι απ΄όλες τις πλευρές του.

Μπίγουμε ένα μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία του κρέατος και τοποθετούμε μέσα στις σχισμές από μια φετούλα σκόρδου, αφού πρώτα την βουτήξουμε στο αλατοπίπερο.

Αναμιγνύουμε τον χυμό λεμονιού με μισό φλ. τσ. λάδι και με το μείγμα περιχύνουμε όλο το κρέας μας.

 

 

Σκεπάζουμε τη γάστρα και φουρνίζουμε στην χαμηλή θέση του φούρνου.

Ψήνουμε μόνο με αέρα. Δεν δίνουμε φωτιά στις αντιστάσεις κι αυτό για να μη στεγνώσει ο ζωμός του φαγητού γρήγορα.

Το συνολικό ψήσιμο θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες και 15-20 λεπτά, στην ίδια πάντα θερμοκρασία.

Μετά την πρώτη ώρα ψησίματος, βγάζουμε τη γάστρα και γυρίζουμε το κρέας από την άλλη πλευρά. Κανονικά πρέπει να υπάρχει αρκετός ζωμός ακόμη. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Μετά από ένα μισάωρο ακόμη, ξαναγυρίζουμε το κρέας από την άλλη μεριά και προσθέτουμε στη γάστρα το μείγμα που έχουμε φτιάξει με : καυτό νερό-λεμονοχυμό-λάδι-κύβο λαχανικών. Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 50-55 περίπου λεπτά ακόμη.

Τότε κλείνουμε το φούρνο αφήνοντας πάντα τη γάστρα σκεπασμένη μέσα σ΄αυτόν, μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Πρέπει το φαγητό να διατηρηθεί ζεστό και οπωσδήποτε να υπάρχει αρκετός ζωμός  που θα το συνοδέψει στο πιάτο. Είναι τόσο νόστιμος που γίνεται ανάρπαστος!

Δεν φαντάζεστε πόσο νόστιμο, καλοψημένο και μαλακό γίνεται το κατσίκι (ή το αρνί) μ΄αυτό τον τρόπο.

Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και τζατζίκι.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το κρέας μπορούμε να το αφήσουμε ολόκληρο ή να το τεμαχίσουμε πριν το ψήσιμο, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Διαφήμιση