Ενημέρωση
Loading
Μ
21
2012

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (06 Απρίλιος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ανά 8 μερίδες)

1 συκωταριά από κατσίκι
1 κεφαλάκι από κατσίκι
1/2 κιλό έντερα από κατσίκι
ο χυμός 1/2 λεμονιού
1/2 φλ. τσ. λάδι
3 ματσάκια από φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι δυόσμος ή άνιθος ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι
5-6 κ. σούπας ρύζι γλασσέ ή 1 1/2 κ. σούπας αλεύρι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


2 αβγά
ο χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
λίγος ζωμός από την κατσαρόλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε πολύ καλά το κεφαλάκι και τη συκωταριά. Βάζουμε το κεφαλάκι μέσα σε λεκάνη με καθαρό νερό για 1 ώρα. Πρέπει να καθαρίσει από τα αίματα.

Στο μεταξύ πλένουμε τα έντερα και με τη βοήθεια μιας λεπτής βέργας ή μ΄ένα ξυλάκι από σουβλάκι, πιάνουμε τη μια άκρη τους και τα γυρίζουμε σιγά-σιγά ανάποδα,
αφού  πρώτα τα σουρώσουμε πάνω στο ξυλάκι. Η μητέρα μου για τη δουλειά αυτή χρησιμοποιεί το πλαστικό κοτσάνι από ένα ψεύτικο λουλούδι. Δεν έχει φόβο να σπάσει ούτε ν΄αφήσει μικρά ξυλαράκια. Φυσικά θα το πλύνουμε πρώτα πολύ καλά.

Τρίβουμε τα έντερα με αλάτι και το χυμό μισού λεμονιού και τα ξεπλένουμε. Τ΄αφήνουμε μέσα σε μπολ με καθαρό νερό.

Ξεπλένουμε το κεφαλάκι και με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα δέρματος σε μάτια, μύτη και στόμα.

Σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν : το κεφαλάκι, η συκωταριά και τα έντερα με νερό που να τα σκεπάζει καλά. Θα τα ξαφρίσουμε και θα τα σιγοβράσουμε για 1- 1 1/2  ώρα. Πρέπει να μαλακώσουν καλά.

Αφού βράσουν, θα τα βγάλουμε σε κατάλληλο μπολ για να μισοκρυώσουν και θα σουρώσουμε το ζωμό της κατσαρόλας. Θα μας χρειαστεί για τη μαγειρίτσα.

Ξεχωρίζουμε το καθαρό κρέας από το κεφαλάκι: μάγουλα, γλώσσα, μυαλό κτλ. και τα ψιλοκόβουμε.

Ψιλοκόβουμε επίσης τη συκωταριά και τα έντερα.

Καθαρίζουμε την κατσαρόλα που βράσαμε τα κρεατικά και βάζουμε μέσα το λάδι να κάψει.

Σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια. Προσοχή, δεν πρέπει να καούν καθόλου. Μόλις μαραθούν, θα προσθέσουμε μια μεγάλη κουταλιά από το ζωμό που κρατήσαμε.

Ανακατατεύουμε και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεατικά και εντεράκια. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σωταριστούν κι αυτά για λίγο.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλο τον υπόλοιπο ζωμό που φυλάξαμε. Προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο άνιθο ή δυόσμο (όποιο μας αρέσει). Φροντίζουμε το νερό να είναι αρκετό για 8 μερίδες. Αν όχι, θα συμπληρώσουμε με λίγο ζεστό νερό ακόμη, προκειμένου να πάρουμε την ποσότητα που θέλουμε.

Αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου, μέχρι να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους. Στο μεταξύ, θα προσθέσουμε 5-6 κουταλιές σούπας ρύζι γλασσέ για να γίνει η μαγειρίτσα πιο πηχτή. Προσωπικά διαλύω μιάμισυ κουταλιά σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτω, επειδή δεν μου αρέσει και τόσο το ρύζι μέσα στη μαγειρίτσα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε ελαφρά σε βαθύ πιάτο, ή καλύτερα σε μπολ, τα 2 αβγά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε σιγά-σιγά και τον χυμό λεμονού. Στη συνέχεια με μια κουτάλα ρίχνουμε και πάλι σιγά-σιγά λίγο ζωμό από την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ζωηρά για να ζεσταθούν τ΄αβγά. Επαναλαμβάνουμε με μια-δυο κουταλιές ακόμη. Αφού ζεσταθούν αρκετά τ΄αβγά και δεν υπάρχει φόβος να "κόψει" τ΄αυγολέμονο, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του πιάτου με μιας μέσα στη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15-20 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Η μαγειρίτσα αποτελεί στη χώρα μας ένα εξαιρετικό πρώτο πιάτο για τη βραδιά του Μ. Σαββάτου (Ανάσταση). Είναι πεντανόστιμη κι ελαφριά, αν κι έχει τον κόπο της για να ετοιμαστεί. Τ΄αξίζει όμως, πιστέψτε με..... Συνοδεύεται τέλεια με πατατοσαλάτα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν μας περισσέψει κάποια ποσότητα, τρώγεται πολύ εχάριστα και σαν πρωινό τις επόμενες μέρες.

 

Επίσης η ποσότητα του χυμού λεμονιού είναι ενδεικτική. Μπορούμε να την αυξομειώσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 6
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση