Ενημέρωση
Loading
Ν
20
2012

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (27 Ιανουάριος 2024)
ΕκτύπωσηE-mail

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

500 γρ. χοντρό φύλλο για πίτα (7-8 φύλλα)
1 κιλό σπανάκι φρέσκο, ζεματισμένο (ή 1 πακέτο κατεψυγμένο)
2-3 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
1/2 φλ. τσ. ρύζι γλασσέ ή καρολίνα, καθαρισμένο και πλυμένο με πολλά νερά
1 1/2 φλ. τσ. νερό
αλάτι και πιπέρι
1 φλ. τσ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο


λίγο φυτικό τυρί ή κασέρι τριμμένο (προαιρετικό)
λίγο αλάτι

Φούρνος προθερμασμένος στους 160οC
Αν τα φύλλα μας είναι στρόγγυλα, θα χρησιμοποιήσουμε στρόγγυλο ταψί που να τα χωράει ακριβώς.
Αν έχουμε μακρόστενα φύλλα, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σπανάκι: το καθαρίζουμε πρώτα και το πλένουμε καλά (δες πλύσιμο χόρτων). Στη συνέχεια βάζουμε 2 εκ. νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα το σπανάκι, σκεπάζουμε με το καπάκι και το βράζουμε για 8-10 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που έχει.

Κατόπιν το στραγγίζουμε καλά και το ζυγίζουμε. Πρέπει να είναι περίπου 1 κιλό. Το κόβουμε σταυρωτά με κοφτερό μαχαίρι για να μην έχουμε μεγάλα κομμάτια μέσα στην πίτα.

Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι στην πίτα μας: θα το ξεπαγώσουμε πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου ή στα μικροκύματα (αν βιαζόμαστε), θα το στραγγίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε από τα νερά του, θα το κόψουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μικρούς ρόμβους και μετά θα συνεχίσουμε την εκτέλεση της συνταγής.

Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε 1/4 φλ. τσ. λάδι μέχρι να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια και το πράσο ψιλοκομμένα για να μαραθούν. Μετά προσθέτουμε τον άνιθο και το σπανάκι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Μόλις εξατμιστεί το νερό που βγάζει το σπανάκι στο τηγάνι και μείνει μόνο με το λάδι του, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε να μισοκρυώσει.

Παράλληλα, σε άλλη μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε 1 1/2 φλ. τσ. νερό μαζί με μισό φλ. τσ. ρύζι και τα σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι το ρύζι ν΄απορροφήσει όλο το νερό. Κάπου-κάπου ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι.

Με ένα πινέλο μαγειρικής λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε τα μισά φύλλα ένα-ένα, λαδώνοντάς τα  επίσης με το πινέλο.

Ενώνουμε το ρύζι με το χλιαρό σπανάκι. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί μας.

Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα, λαδώνοντας κάθε φορά με το πινέλο. Η σπανακόπιτα δεν πρέπει να έχει πολύ λάδι γι΄αυτό θα προσέξετε στο λάδωμα των φύλλων να σας φτάσει το 1 φλ. λάδι. Δεν θα προσθέσετε περισσότερο.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με το μαχαίρι, αλλά όχι μέχρι τον πάτο του ταψιού.

Πασπαλίζουμε με λίγο φυτικό τυρί και αλατίζουμε ελαφρά.

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα από πάνω.

Όταν ετοιμαστεί, την ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 15-20 λεπτά πριν την κόψουμε. Στη συνέχεια μπορούμε να σερβίρουμε.

Κρύα ή ζεστή είναι πεντανόστιμη!



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν θέλουμε να φτιάξουμε την σπανακόπιτα με δικό μας φύλλο, δεν έχουμε παρά να δούμε τη συνταγή: φύλλο για πίτα, όπου θα χρειαστεί ν΄ανοίξουμε μόνο 2 πολλαπλά φύλλα, από τα οποία το ένα θα βάλουμε κάτω στο ταψί, μετά θα στρώσουμε τη γέμιση και τέλος από πάνω θα κλείσουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο. Κάθε ένα από αυτά είναι 18 φύλλα μαζί. Σ΄αυτή την περίπτωση θα ελαττώσουμε το λάδι της συνταγής σε 1/2 φλ. τσ. επειδή ήδη τα φύλλα θα έχουν το δικό τους λάδι.

Επαναλαμβάνω πως είναι πολύ σημαντικό θέμα το λάδωμα της πίτας. Πάντα χρησιμοποιούμε το λάδι (ειδικά στη σπανακόπιτα) με τσιγγουνιά.

 

Στο πράσο θα χρησιμοποιήσουμε και το πράσινο μέρος του, μέχρι το σημείο που χωρίζουν τα φύλλα.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο