Ενημέρωση
Loading
Α
13
2016

ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΛΑΔΙΟΥ ΣΕ ΦΟΡΜΑ (ΜΕ ΑΒΓΟ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (27 Ιανουάριος 2024)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


1 φακελ. ξηρή μαγια
1 1/4 φλ. τσ. χλιαρό νερό
1 κ. σούπας ζάχαρη

1 1/2 φλ. τσ. κίτρινο αλεύρι
2 μέτρια αβγά, ελαφρά χτυπημένα
250 γρ. τυρί φέτα, χοντροτριμμένο στο χέρι
1 κ. γλ. αλάτι
1 κ. γλ. κοφτό ρίγανη
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει η ζύμη

επιπλέον λάδι για τα χέρια μας και λίγο βούτυρο για μια στρόγγυλη αντικολλητική φόρμα

Προετοιμασία: 20 λεπτά
Αναμονή: 1 ώρα περίπου
Ψήσιμο: 40 λεπτά περίπου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε κι όταν διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε και πάλι κι αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 10 λεπτά, μέχρι ν΄αρχίσει ν΄αφρίζει η μαγιά.

Στο μεταξύ τρίβουμε το τυρί με το χέρι και χτυπάμε ελαφρά τα 2 αβγά.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια αντικολλητική στρόγγυλη φόρμα του κέικ.

Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα της μαγιάς, ρίχνουμε στο μπολ λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε τ΄ αβγά μαζί με  το 1/4 από το κίτρινο αλεύρι. Αφού ενωθούν τα υλικά, ρίχνουμε το λάδι, το τυρί, το αλάτι με τη ρίγανη και λίγο ακόμη από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε και από το σημείο αυτό και μετά θα προσθέτουμε εναλλάξ: το υπόλοιπο κίτρινο αλεύρι σε 3 δόσεις και απλό αλεύρι πάντα με λαδωμένα χέρια, ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια ζύμη τόσο σφικτή, ώστε να μπορούμε να την πλάσουμε σε μπαστούνι και να τη μεταφέρουμε στη φόρμα.


Ενώνουμε τις δύο άκρες της ζύμης και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα κι αφήνουμε να φουσκώσει (καλύτερα σε ζεστό μέρος).

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προθερμάνουμε το φούρνο μας στους 200οC.


Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη, ψήνουμε στην μεσαία θέση με φωτιά μόνο από κάτω, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα κι από πάνω το τυρόψωμο.


Ξεφουρνίζουμε και αμέσως ξεφορμάρουμε πάνω στη βαμβακερή πετσέτα μας.

 

 

Πρέπει να σταθεί εκεί τουλάχιστον για 10-15 λεπτά, ώστε να μπορούμε να το κόψουμε όμορφα και να σερβίρουμε.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το απλό αλεύρι της ζύμης δεν είναι μετρημένο, βάζουμε όσο χρειαστεί.... Εκείνο το οποίο δεν πρέπει να υπερβεί  το 1 1/2  φλ. τσ. είναι το κίτρινο αλεύρι που δίνεται στα υλικά παρασκευής.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε μέσα στ ζύμη κασέρι τριμμένο και λίγο πιπέρι.

Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνεται σταδιακή και εναλλάξ προσθήκη των 2 ειδών αλευριού, ώστε να μη βαρύνει απότομα το μείγμα.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο