Ενημέρωση
Loading
Δ
11
2015

ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (13 Δεκέμβριος 2015)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. μαργαρίνη
2 κοφτές κ. σούπας ζάχαρη
2 μέτρια αβγά
200 γρ. ζεστό γάλα
15 γρ. μαγιά

225 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου για να είναι μαλακό


επιπλέον  αλεύρι για τον πάγκο εργασίας



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα ευρύχωρο μπολ. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη σε κομματάκια και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Χτυπάμε το αβγό με το ζεστό γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά. Aνακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Aυτό το μείγμα θα το ενώσουμε με το μείγμα του αλευριού. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Tην σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

Αφού δούμε πως το βούτυρο έχει μαλακώσει, θα πάρουμε δύο ίδια λαδόχαρτα και ανάμεσά τους θα βάλουμε το βούτυρο. Θα πατήσουμε με τα χέρια μας το πάνω λαδόχαρτο έτσι ώστε να απλώσει το βούτυρο σε μακρόστενο σχήμα.

Στον πάγκο εργασίας ρίχνουμε λίγο αλεύρι και πάνω του βάζουμε τη ζύμη. Θα την ανοίξουμε σε μια λωρίδα 3 φορές μακρύτερη και 3-4 εκ. φαρδύτερη από αυτή του βουτύρου.

Tοποθετούμε το βούτυρο στο κέντρο της ανοικτής ζύμης αφού αφαιρέσουμε το ένα λαδόχαρτο.

Διπλώνουμε τις άκρες της λωρίδας πάνω στο βούτυρο έτσι ώστε να το κλείσουμε μέσα τους. Αφήνουμε να σταθεί σ΄αυτή τη θέση για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια με τον πλάστη πατάμε τη ζύμη ώστε να απορροφήσει το βούτυρο. Aνοίγουμε τώρα νέα λωρίδα την οποία θα ξαναδιπλώσουμε στα 3.

Ξαναανοίγουμε με το πλαστήρι σε λωρίδα, ξαναδιπλώνουμε στα 3 και θα επαναλάβουμε τη διαδικασία για μια ακόμη φορά. Συνολικά λοιπόν έχουμε 4 ανοίγματα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται τα πολλαπλά βουτυρωμένα φύλλα της σφολιάτας. Βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.

Η σπιτική και μυρωδάτη σφολιάτα μας είναι έτοιμη για άμεση χρήση. Εάν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον, θα την τυλίξουμε (ανοιγμένη σε φύλλο) καλά με διάφανη μεμβράνη και θα τη βάλουμε στον καταψύκτη.

Όταν τη χρειαστούμε, θα την ξεπαγώσουμε σε θερμοκρασία  ψυγείου και όχι δωματίου. Η σφολιάτα πρέπει να είναι κρύα όταν θα τη βάλουμε στον πάγκο για να τη γεμίσουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας.

 


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ψήνουμε τις δημιουργίες με σφολιάτα στους 200ο - 220ο C.

 

Ανοίγουμε τη σφολιάτα πάντα επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο