Ενημέρωση
Loading
Ι
14
2015

ΜΙΚΡΑ ΤΥΡΟΨΩΜΑ ΜΕ ΑΒΓΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (14 Ιούνιος 2015)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 10 ατομικά τυρόψωμα)

250 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ. σούπας ζάχαρη
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κ. γλ. αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει η ζύμη

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
400 γρ. τυρί φέτα, χοντροτριμμένο
λίγο αλάτι

επιπλέον ελαιόλαδο για τα χέρια μας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθύ και μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, το λάδι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι. Το αλάτι θα το ρίξουμε μετά από 2-3 δόσεις αλευριού. Πρέπει να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και σφικτή που δεν θα κολλάει καθόλου στα χέρια μας και τα τοιχώματα του μπωλ.

Σκεπάζουμε κι αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τώρα θα ενώσουμε το τριμμένο τυρί με το αβγό και λίγο αλάτι (αν το τυρί είναι αλμυρό, δεν θα μπει αλάτι).

Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, πατάμε με τη γροθιά μας στο κέντρο της και στη λακούβα που σχηματίζεται, αδειάζουμε το μείγμα του τυριού. Ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια (γιατί τώρα θα κολλάει αρκετά) για λίγο ακόμη.

Καλύπτουμε μια μεγάλη λαμαρίνα ή ταψί με λαδόκολλα.

Πάντα με λαδωμένα χέρια, κόβουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια, πλάθουμε ελαφρά σε πλακουτσωτά πιτάκια και τ΄αραδιάζουμε στο ταψί, με αρκετή απόσταση ανάμεσά τους. Αφήνουμε να φουσκώσουν για δεύερη φορά.

Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω και κάτω, μέχρι να ροδίσουν όμορφα, για 35-40 λεπτά περίπου.

 

 

Βγάζουμε τα ψημένα τυρόψωμα αμέσως από τη λαμαρίνα, πάνω σε σχάρα ή βαμβακερή πετσέτα.

Μοσχοβολάνε, είναι πεντανόστιμα και γίνονται ανάρπαστα όσο είναι ακόμη ζεστά! Όχι πως όταν κρυώσουν χάνουν έστω κι ελάχιστη από τη νοστιμιά τους....


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Είναι απαραίτητο να λαδώνουμε κάθε τόσο τα χέρια μας στο ζύμωμα και το πλάσιμο.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο