Ενημέρωση
Loading
Α
04
2013

ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΨΩΜΙΟΥ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (17 Ιούλιος 2014)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 φλ. τσ. χλιαρό νερό
25 γρ. νωπή μαγιά (ή 1 φακ. ξερή)
1 κ. σούπας ζάχαρη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. κίτρινο αλεύρι
1 κ. γλ. κουρκουμάς τριμμένος
5 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 γεμάτη κ. σούπας αλάτι
1/2 φλ. τσ. περίπου χλιαρό νερό

λίγο αλεύρι για το πασπάλισμα του ψωμιού


Ψήσιμο με αντικολλητική στρόγγυλη φόρμα και στους 160οC




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο κα βαθύ μπολ βάζουμε 1 φλ. τσ. χλιαρό νερό, προσθέτουμε μία κουταλιά ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να διαλυθεί εντελώς η μαγιά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 5 λεπτά.

Ενώνουμε τα δύο είδη αλευριού και τους προσθέτουμε τον κουρκουμά. Ανακατεύουμε.

Τώρα μέσα στο μπολ με τη μαγιά, θα ρίξουμε το λάδι και το αλάτι. Πάντα με το χέρι, αρχίζουμε να προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού σε δόσεις. Όταν αρχίσει η ζύμη να σχηματίζει τρίμματα, θα ρίξουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμη. Θα ζυμώσουμε μέχρι ν΄απορροφηθεί τελείως και μετά, αν χρειαστεί θα ρίξουμε λίγο ακόμη. Συνολικά θα βάλουμε μισό φλ. τσ. (επιπλέον από το αρχικό που διαλύσαμε τη μαγιά).

 

 



Μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας τη σφικτή ζύμη που δεν κολλά καθόλου στα χέρια μας. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά.


Αφού αλείψουμε τη ζύμη γύρω-γύρω με λάδι, θα την ξανατοποθετήσουμε στο μπολ, θα τη σκεπάσουμε και θα την αφήσουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, μέχρι να  διπλασιαστεί σε όγκο.

 

 



Στη συνέχεια, ξαναζυμώνουμε για λίγο και πλάθουμε σε μακρόστενο μπαστούνι μήκους περίπου 40-45 εκ.

 

 

Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια στρόγγυλη αντικολλητική φόρμα του κέικ και βάζουμε με προσοχή μέσα το μπαστούνι ενώνοντας τις δύο άκρες του σε κουλούρα. Πασπαλίζουμε με λίγο κοινό αλεύρι την επιφάνεια.

 

 

Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα κι αφήνουμε για δεύτερο φούσκωμα. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι ν΄ακουμπίσουμε τη φόρμα πάνω σε ένα από τα μάτια της κουζίνας, για να παίρνει θερμότητα από το φούρνο, καθώς αυτός ζεσταίνεται.

 

 

Μόλις φουσκώσει η κουλούρα (μετά από μισή ώρα περίπου), φουρνίζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω-κάτω, για 40 περίπου λεπτά , μέχρι να ροδίσει η ειφάνεια και να ψηθεί από κάτω. Το καλά ψημένο ψωμί, όταν το χτυπάς από κάτω, βγάζει έναν κούφιο ήχο.

Αν θέλουμε να έχει πολύ τραγανή κόρα, 5 λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο, το ραντίζουμε με πολύ κρύο νερό.

Βγάζουμε την κουλούρα πάνω σε πετσέτα, η φόρμα πρέπει ν΄αφαιρεθεί αμέσως, γιατί αλλιώς θα δημιουργηθεί υγρασία στην κάτω πλευρά του ψωμιού.

 

 


Γίνεται ανάρπαστο, αφού προκαλεί μικρούς και μεγάλους για να το δοκιμάσουν. Το πρόβλημα είναι πως, κανείς δεν σταματά στην πρώτη φέτα!!!

 



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το υπέροχο αυτό ψωμί, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση, μπορούμε να φτιάξουμε και μόνο με απλό αλεύρι (χωρίς καθόλου κίτρινο). Θα πρέπει όμως ν΄αυξήσουμε την ποσότητα του κουρκουμά σε 1 1/2 κ. γλ. Έτσι θα έχουμε και πάλι το υπέροχο κατακίτρινο χρώμα που ξετρελλαίνει κυρίως τα μικρά παιδιά.

 

 

 



Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο