Ενημέρωση
Loading
Μ
17
2018

ΤΟΝΑΚΙ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΜΕ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (17 Μάιος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

 

1 μεγάλο τονάκι βάρους περίπου 1500-1800 γρ. (το δικό μου ζύγιζε 1650 γρ.)

1 μέτριο λεμόνι σε φετάκια

αλάτι

λίγο ελαιόλαδο για τη σχάρα

1 λαμαρίνα με νερό κάτω από τη σχάρα του φούρνου

 

ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ

 

ο χυμός από 4 μέτρια λεμόνια

εκλεκτό ελαιόλαδο όσο χρειαστεί για να πάρουμε ένα δυνατό λαδολέμονο

 

Φούρνος πολύ καλά προθερμασμένος στους 200οC

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Πριν προθερμάνουμε τον φούρνο φροντίζουμε να λαδώσουμε πολύ καλά τη σχάρα (μεσαία θέση) και να τοποθετήσουμε  από κάτω της μια λαμαρίνα με 1 εκ. περίπου νερό. Αυτό θα βοηθήσει με δυο τρόπους; πρώτα θα μαζεύει τα υγρά που θα τρέχουν απ΄ το ψάρι καθώς ψήνεται και δεύτερον θα χρησιμεύσει στο να κρατήσει το ψάρι την υγρασία του-ιδιαίτερα σημαντικό για το τονάκι που έχει ήδη αρκετά "στεγνό" κρέας.

 

Στο διάστημα που χρειάζεται η προθέρμανση του φούρνου ετοιμάζουμε το ψάρι μας:

 

Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ένα Τ στη βάση του κεφαλιού από τη μεριά της κοιλιάς: με δυνατό τράβηγμα αφαιρούμε τα βράγχια και τα εντόσθια.

 

 

Αν το ψάρι περιέχει χαβιάρι, είμαστε πολύ τυχεροί! το ξεχωρίζουμε (αποτελείται από 2 τεμάχια),  το πλένουμε με προσοχή για να μην τρυπηθεί και το ακουμπάμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να αποβάλλει όση περισσότερη υγρασία γίνεται. Παρακάτω θα σας περιγράψω πώς γίνεται εξαιρετικός τηγανητός μεζές... Μέχρι να έρθει η ώρα του, το βάζουμε στο ψυγείο.

 

Αφού πλύνουμε πολύ καλά το ψάρι, θα χαράξουμε επιφανειακές κάθετες μαχαιριές και στις δύο πλευρές του, θα αλατίσουμε καλά το εσωτερικό της κοιλιάς και τις εξωτερικές επιφάνειες, φροντίζοντας να εισχωρήσει αλάτι και μέσα στις σχισμές...

 

 

Μόλις ετοιμαστεί ο φούρνος, τοποθετούμε το τονάκι διαγώνια στη σχάρα και το καλύπτουμε από πάνω με λεπτές φέτες λεμονιού. Αυτές θα το νοστιμίσουν αλλά και θα το βοηθήσουν ώστε να μην καεί.

 

 

Θα χρειαστούν 50-60 λεπτά ψησίματος στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω). Τα τελευταία 10 λεπτά καλό είναι να ψήσουμε στον αέρα για να δημιουργηθεί στο ψάρι κρούστα και να γίνει πιο κριτσανιστή η επιφάνεια.

 

Στο μεταξύ φτιάχνουμε ένα δυνατό λαδολέμονο με το χυμό από 4 μέτρια λεμόνια και τόσο λάδι ώστε, αφού το δοκιμάσουμε, να μείνουμε

ικανοποιημένοι από τη γεύση και την "ξινάδα" του...

 

Με τη βοήθεια μακριάς σπάτουλας μεταφέρουμε το ψημένο ψάρι σε μακρόστενη μεγάλη πιατέλα.

 

Σερβίρουμε μαζί του το λαδολέμονο σε σαλτσιέρα και συνοδεύουμε με άφθονη πράσινη σαλάτα ή δροσερή σαλάτα εποχής. Την χρειάζεται

οπωσδήποτε αυτό το είδος του ψαριού.

 

Θα σας εκπλήξει η νοστιμιά του τόνου με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος... Φροντίστε να έχετε κι ένα δροσερό άσπρο κρασί για να έχετε  μια τέλεια παρουσίαση!

 

ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ: Αφού έχει σταθεί σε χαρτί κουζίνας μερικά λεπτά, αλατίζουμε κι αλευρώνουμε το χαβιάρι.

Σε μικρό αντικολλητικό τηγανάκι βάζουμε λίγο ηλιέλαιο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε σ΄αυτό τα 2 κομμάτια από το χαβιάρι. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά πρώτα από τη μια κι ύστερα από την άλλη πλευρά. Σβήνουμε με τον χυμό ενός μικρού λεμονιού.

Η όλη διαδικασία κρατά λίγα λεπτά και καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε προστατευτικό δίχτυ μαγειρικής γιατί πιτσιλάει αρκετά..

Παίρνουμε έναν καταπληκτικό μεζέ για ούζο ή για λευκό κρασάκι.... Μην τον χάσετε!

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ψήσουμε διάφορα μεγάλα ψάρια (παλαμίδες, λαυράκια, τσιπούρες, κτλ.).

 

 

Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο