Δ
19
2011

ΡΟΛΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (21 Δεκέμβριος 2019)
Εκτύπωση

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1-1 1/2 κιλό χοιρινό κρέας από τα πλευρά του ζώου

2 μακριές πράσινες πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες
1 μικρή κονσέρβα τεμαχισμένα μανιτάρια
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας
100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κύβος βοδινού διαλυμμένος σε ελάχιστο ζεστό νερό
2-3 κ. σούπας μαργαρίνη λιωμένη ή ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι ή μπούκοβο κατά προτίμηση
ρίγανη
1 κ. σούπας αλεύρι για τη σακούλα
νήμα για το δέσιμο ή κατάλληλο δίχτυ ρολού

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

1/2 ποτήρι του κρασιού κρασί
1 κ. γλ. κορν φλάουρ
2 κ. γλ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι

Φούρνος προθερμασμένος στους 190οC
Ψήσιμο σε σακούλα

Χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, ανά κιλό (βάρος ρολού)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας καθαρίσει το κρέας  και να το πλατύνει (να το ανοίξει) όσο γίνεται για να μπορεί να στρωθεί σε ομαλή επιφάνεια την οποία θα μπορούμε να δουλέψουμε. Αν το χτυπήσουμε κι εμείς με το ειδικό σφυράκι της κουζίνας (αυτό για τα σνίτσελ) θα γίνει ακόμη πιο μαλακό, αφού θα σπάσουν οι ίνες του κρέατος.

Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε πολύ καλά.


Τοποθετούμε το κρέας πάνω στον πάγκο εργασίας μας ανοικτό. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το λιωμένο βούτυρο.

 

 

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη. Ρίχνουμε εδώ κι εκεί το ψιλοκομμένο σκόρδο.

 

 

Περιχύνουμε με τον διαλυμμένο κύβο κατά μήκος του πρώτου κομματιού κρέατος που βρίσκεται μπροστά μας (μια λωρίδα 5 εκ. φάρδους περίπου). Αυτό πρέπει να γίνει στην πιο στενή πλευρά του κρέατος, οπότε όταν τυλιχτεί το ρολό, να έχει περισσότερο πάχος παρά μήκος.

Αραδιάζουμε σε όλη την επιφάνεια του χοιρινού τα τριμμένα τυριά, μετά τις πιπεριές και  από πάνω τα μανιτάρια.

 

 

Με μεγάλη προσοχή αρχίζουμε να τυλίγουμε σφικτά το ρολό πιάνοντας και με τα δύο χέρια μας την κοντή πλευρά του την οποία περιχύσαμε με τον κύβο. Μόλις φτάσουμε στην άκρη το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.

 

 

 

 

Παίρνουμε γερό νήμα της κουζίνας και δένουμε γύρω-γύρω το ρολό, όσο πιο σφικτά και πυκνά μπορούμε, για να διατήρησει ένα όμορφο σχήμα στο ψήσιμο.

 

 

 

 

 

Κομποδένουμε γερά για να μην ανοίξει και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να το περάσουμε σε ένα ελαστικό δίχτυ. Ζυγίζουμε το ρολό. Αυτό θα μας βοηθήσει στο να το ψήσουμε όσο χρόνο χρειάζεται.

 

 

Ανοίγουμε μια σακούλα ψησίματος, πασπαλίζουμε το εσωτερικό της με 1 κ. σούπας αλεύρι και τοποθετούμε μέσα το ρολό.

 

 

Δένουμε πολύ καλά τη σακούλα με το ειδικό κλιψάκι της αφού την περιστρέψουμε σφικτά αρκετές φορές. Με μια  καρφίτσα ή οδοντογλυφίδα ανοίγουμε μια τρυπούλα πάνω στη σακούλα. Με προσοχή! Δεν πρέπει να σκιστεί, γιατί τότε θα έχει καταστραφεί.Αν ξεχάσουμε να την τρυπήσουμε, θ΄ανοίξει η σακούλα στο φούρνο......

 

 

Τοποθετούμε τη σακούλα σε ένα κατάλληλου μεγέθους ταψί και το βάζουμε στη χαμηλότερη θέση του φούρνου για να έχει χώρο όταν φουσκώσει και να μην ακουμπήσει στις αντιστάσεις.

Ψήνουμε με φωτιά μόνο από κάτω. Υπολογίζουμε 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου ώρα ψησίματος για κάθε κιλό έτοιμου ρολού. Σε καμιά περίπτωση δεν το ψήνουμε περισσότερη ώρα. Δεν πρέπει να παραψηθεί για δυο λόγους: πρώτον, γιατί θα στεγνώσει υπερβολικά εξωτερικά το ρολό, και δεύτερον, γιατί μπορεί να σχιστεί η σακούλα.  Το ρολό της φωτογραφίας ζυγίζει περίπου 2 κιλά, άρα θα πρέπει να ψηθεί για 2 1/4 έως 2 1/2 ώρες περίπου.

Όταν ετοιμαστεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει (5  λεπτά, ίσα-ίσα για να μη καούμε).

 

 

Στη συνέχεια τρυπάμε τη σακούλα σε μια γωνία και σκοπός μας είναι να μαζέψουμε όλα τα υγρά της που μας είναι απαραίτητα για να φτιάξουμε τη σάλτσα μας. Με μια τσιμπίδα μεταφέρουμε το ρολό σε πιατέλα, με το ψαλίδι κόβουμε και αφαιρούμε προσεκτικά το δίχτυ (ή το σπάγγο που το συγκρατεί) και το διατηρούμε ζεστό μέχρι την ώρα που θα το παρουσιάσουμε.

 


 

Σουρώνουμε τα υγρά της σακούλας.

 

 

Τώρα θα ετοιμάσουμε τη σάλτσα: διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρασί, προσθέτουμε το μείγμα αυτό στο ζωμό της σακούλας  και ρίχνουμε τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε για λίγο πάνω σε σιγανή φωτιά πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν όπως πρέπει και όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος θα ξαναζεστάνουμε τη σάλτσα πολύ καλά .

 

 

Για το σερβίρισμα: με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους ενάμισυ ή δύο εκατοστών. Τοποθετούμε στο πιάτο μια φέτα από το ρολό και το περιχύνουμε με 1-2 μεγάλες κουταλιές σάλτσας. Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου λεμονάτες (ή απλά τηγανητές πατάτες), διάφορα λαχανικά στον ατμό, επιπλέον μουστάρδα και φυσικά σαλάτα εποχής.




ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορούμε να εκτελέσουμε τη συνταγή από την προηγούμενη μέρα και όταν κοντεύει ή ώρα του σερβιρίσματος, θα κόψουμε το ρολό σε φέτες και θα το ζεστάνουμε καλά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο που θα εφαρμόζει στο ταψί ή την πιατέλα, για να μη ξεραθεί στο φούρνο. Τότε θα ετοιμάσουμε και τη σάλτσα, ενώ θα έχουμε φυλάξει το ζωμό στο ψυγείο.

Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε και αλλαντικά της αρεσκείας μας όπως ζαμπόν, μπέικον ή καπνιστή μπριζόλα.

 

Εάν ψήσουμε το ρολό σε πολύ δυνατό φούρνο υπάρχει ο κίνδυνος ν΄ανοίξει η σακούλα και το φαγητό να χάσει όλα τα υγρά του. Γι΄αυτό λοιπόν δεν υπαιρβαίνουμε τους 200οC σε καμιά περίπτωση!

 

Εάν θελήσουμε να φτιάξουμε συμπλήρωμα σάλτσας θα κάνουμε τα εξής: Σε ένα μικρό μπρίκι (όχι του καφέ, το λίγο μεγαλύτερο)  θα ζεστάνουμε 1 φλ. τσ. νερό και μέσα θα διαλύσουμε 1 κύβο βοδινού μαζί με 1 κουταλιά βούτυρο. Στη συνέχεια θα διαλύσουμε 1 κ. γλ. κορν φλάουρ σε 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί, θα ρίξουμε το μείγμα μέσα στο μπρίκι, θα ανακατέψουμε καλά, θα προσθέσουμε 2 κ. γλ. μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι -αν χρειάζεται- και ξανά ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τη σερβίρουμε ζεστή δίπλα ή πάνω στη φέτα του ρολού που ετοιμάσαμε.

 

Φυσικά πάντα υπάρχει η επιλογή ν΄αγοράσουμε έτοιμο χοιρινό ρολό από τον κρεοπώλη μας και ν΄ακολουθήσουμε για το ψήσιμό του την παραπάνω διαδικασία.

 

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 62
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.