Ν
27
2012

ΣΑΡΑΓΛΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (16 Νοέμβριος 2016)
Εκτύπωση

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

16 λεπτά φύλλα κρούστας
200 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
2 φλ. τσ. καρυδόψιχα κοπανισμένη
1 φλ. τσ. ρύζι Καρολίνα
2 1/3 φλ. τσ. νερό
4 κ. σούπας ζάχαρη
1 κ. γλ. κανέλα
1 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 βανίλια

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2 φλ. τσ. νερό
3 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσ. γλυκόζη
η φλούδα και ο χυμός μισού λεμονιού

επιπλέον καρυδόψιψα κοπανισμένη για το σερβίρισμα

Φούρνος προθερμασμένος στους 200οC


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι με πολλά νερά.

Σε μια βαθιά κατσαρολίτσα βάζουμε 2 1/3 φλ. τσ. νερό να βράσει. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό από το ρύζι. Προσοχή, καλύτερα ν΄αφήσουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, γιατί αφρίζει πολύ.

Στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε στο ρύζι τις 2 κουταλιές ζάχαρη, τη βανίλια και 3 κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο.


Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώνει.

Σε κατάλληλα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την καρυδόψιχα, τις άλλες 2 κουταλιές ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.

 

 

Αφού χλιαρώσει το ρύζι, θα ενώσουμε τα δύο μείγματα; του ρυζιού και της καρυδόψιχας. Θα πάρουμε μια μαλακή σχετικά γέμιση, που θα κόβεται σε κουταλιές.

 

 

Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα μακρόστενο ταψί περίπου 35 Χ 25 εκ.

Πάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας, έχοντας μπροστά μας την στενή του πλευρά. Το βουτυρώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο μαγειρικής.

Ακριβώς από πάνω του τοποθετούμε και δεύτερο φύλλο. Το βουτυρώνουμε κι αυτό.

Κατά μήκος της μιας στενής άκρης του φύλλου αραδιάζουμε λίγη από τη γέμιση. Καλό είναι να τη χωρίσουμε σε 8 ίσα μέρη για να μας φτάσει για όλα τα διπλά φύλλα.

 

 

Ανασηκώνουμε προσεκτικά με τα δάχτυλά μας την άκρη με τη γέμιση και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό.

 

 

Βάζουμε το ρολό στο ταψί σουρώνοντάς το λίγο, αν χρειαστεί.


Συνεχίζουμε με το δεύτερο ζεύγος των φύλλων, δουλεύοντας ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο.

 

 

Αφού τελειώσουν όλα τα υλικά μας, με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε τα ρολά σε μικρότερα. Προσωπικά τραβώ 4 κάθετες μαχαιριές και έτσι χωρίζω σε 32 μικρότερα ρολάκια. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια των ρολών με όσο βούτυρο έχει απομείνει.

 

 

Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο. Αν πρόκειται για ανοξείδωτο ή πυρέξ, το βάζουμε στη χαμηλή θέση του και ψήνουμε με φωτιά μόνο από κάτω για 40 λεπτά περίπου, διαφορετικά (αντικολλητικά ταψιά - λαμαρίνες) στη μεσαία και δίνουμε φωτιά πάνω-κάτω για 30-35 λεπτά περίπου. Το ζητούμενο είναι, να ροδίσουν όμορφα τα γλυκά μας, για να είναι μετά το σιρόπιασμα κριτσανιστό το φύλλο τους.

Αμέσως μετά το φούρνισμα του ταψιού, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα τοποθετούμε το νερό με τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και τη φλούδα του λεμονιού.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι για 6-7 λεπτά από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός.

Μόλις το κατεβάσουμε από το μάτι της κουζίνας θα ρίξουμε και το χυμό του λεμονιού, θα το ανακατέψουμε και θα το αφήσουμε στην άκρη.

Αφού βγάλουμε το σαραγλί από το φούρνο, θ΄αφήσουμε το ταψί πάνω σε σχάρα μέχρι να χλιαρώσει.

 

 

Τότε μόνο θα ζεστάνουμε απλά ξανά το σιρόπι και αφού βγάλουμε τη λεμονόφλουδα, θα το ρίξουμε σιγά-σιγά πάνω στα ρολάκια, με τη βοήθεια μιας κουτάλας.

Πασπαλίζουμε με τριμμένη καρυδόψιχα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.


Διατηρείται εκτός ψυγείου και χωρίς να το σκεπάσουμε, γιατί θα πάψει να είναι κριτσανιτσό.

Μπορούμε να το συνοδέψουμε με σιρόπι πορτοκαλιού ή σάλτσα μανταρινιού ή και καϊμάκι.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν μάς περισσέψουν φύλλα κρούστας, μπορούμε να φτιάξουμε μερικά ωραιότατα τυροπιτάκια, τα οποία θα ψήσουμε στον ήδη ζεσταμένο φούρνο, κατευθείαν μόλις βγάλουμε το γλυκό μας.







Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.