Ο
20
2017

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΟΥΡΣΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (20 Οκτώβριος 2017)
Εκτύπωση

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για βάζο ενός κιλού:

Πράσινες ντομάτες τόσες ώστε να χωράνε στο βάζο και να μένουν 2-3 εκ. κενός χώρος στο επάνω μέρος


2 κούπες νερό
1/2 κούπα λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
1+1 κ.σ. χοντρό αλάτι

2 με 3 σκελίδες σκόρδου σε φέτες

4 με 5 φύλλα φρέσκου βασιλικού

Καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)


Λίγο ελαιόλαδο για το βάζο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις βάζουμε στο βάζο. Αν είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθος.

Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου, μία κουταλιά της σούπας από το χοντρό αλάτι και τα φύλλα βασιλικού πλυμένα, και αν θέλουμε την καυτερή πιπεριά κομμένη στη μέση.

 

 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει το νερό, το ξύδι και 1 κ.σ. χοντρό αλάτι.

 

 

Τ΄ αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια γεμίζουμε το βάζο, αφήνοντας δύο δάχτυλα κενό και συμπληρώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Κλείνουμε ερμητικά καλά το βάζο, το ανακινούμε ελαφρώς και το διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος για 2 με 3 εβδομάδες περίπου, προσέχοντας να το ανακινούμε ανά διαστήματα.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με πράσινα πιπεράκια σκέτα ή ανακατεμένα μαζί με πράσινες ντομάτες.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν πρόκειται να εκτελέσουμε τη συνταγή με κοινό ξύδι, καλό είναι να προσθέσουμε στο μείγμα της κατσαρόλας 1 κ. σούπας μέλι. Αυτό θα διώξει την  έντονη αψάδα του ξυδιού και θα γλυκάνει κάπως το τουρσί μας.

Με 1 κιλό πράσινες ντομάτες έφτιαξα 3 βάζα του κιλού τουρσί. Οπότε και χρειάστηκα σχεδόν τριπλάσια αναλογία των υλικών της συνταγής.

Αντί για βασιλικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σέλερι ή άνιθο.



Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.