Ο
10
2012

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (14 Οκτώβριος 2012)
Εκτύπωση

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 4 μερίδες)

4 φλ. τσ. μούστος
1/2 φλ. τσ. νισεστές

χοντροτριμμένα καρύδια
σουσάμι
κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μου έφεραν στο σπίτι μερικά χοντρόφλουδα σταφύλια γεμάτα κουκούτσια. Έπρεπε να βρω ένα τρόπο να τα καταναλώσω. Μερικά έγιναν γλυκό σταφύλι. Περίσσεψαν όμως περίπου 1600 γρ.  και δεν ήθελα να πεταχτούν. Έτσι σκέφτηκα να πάρω το χυμό τους, δηλαδή το μούστο. Μάλιστα, τα έστυψα ανάμεσα στα χέρια μου.


Αφού σούρωσα τον μούστο μέσα από το λεπτό σουρωτήρι το λίγο μεγαλύτερο από αυτό του τσαγιού, πήρα 800ml καθαρό, φρέσκο μούστο (περίπου 4 φλ. τσ). Αν χρησιμοποιούσα αποχυμωτή ίσως να μεγάλωνε η ποσότητα αυτή......


Σε μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε τον μούστο μαζί με το νισεστέ, ανακατεύουμε καλά με ξύλινο κουτάλι. Επειδή το πιο πιθανό είναι να μείνουν σβωλαράκια από τον αδιάλυτο νισεστέ, καλό θα είναι αυτά να τα διαλύσουμε με το χέρι.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβωλιάσει και πάλι το μείγμα.

 



Μόλις δούμε τη μουσταλευριά να πήζει (περίπου σε 5 λεπτά), κλείνουμε το μάτι της κουζίνας χωρίς όμως ν΄αποσύρρουμε την κατσαρόλα. Θα συνεχίσουμε το ζωηρό ανακάτεμα για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να πήξει πολύ καλά το γλυκό.

 

 

Στη συνέχεια μοιράζουμε τη μουσταλευριά σε 4 ατομικά μπολάκια.

 

 

Τέλος πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένα στο χέρι καρύδια, μπόλικη κανέλα και αρκετό σουσάμι.

 

 

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

 

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη τα μπολάκια και τα διατηρούμε εκτός ψυγείου για 3-4 μέρες. Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πρόκειται για πολύ εύκολο γλυκό με ιδιαίτερη γεύση. Το μόνο που χρειάζεται προσοχή, είναι το ανακάτεμά του.

Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή της μουσταλευριάς, είναι αυτή όπου ο νισεστές αντικαθίσταται από σιμιγδάλι. Στα 4 φλ. τσ. μούστο θα βάλουμε λίγο λιγότερο από μισό φλυτζάνι σιμιγδάλι (θα το προσθέσουμε με το σουρωτήρι του τσαγιού για να μη σβωλιάσει, ενώ θ΄ανακατεύουμε ταυτόχρονα).







Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.