Ι
14
2017

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΦΛΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (14 Ιανουάριος 2017)
Εκτύπωση

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1400 γρ. μισοβρασμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε σπιρτόξυλα  πορτοκαλόφλουδες
8 ποτήρια του νερού νερό
6 ποτήρια του νερού ζάχαρη
ο χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κάθε φορά  που στίβουμε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, συλλέγουμε τις πορτοκαλόφλουδες στο ψυγείο μας και όταν μαζευτεί μια μεγάλη ποσότητα μπορούμε να τις φτιάξουμε υπέροχο γλυκό του κουταλιού. Ας δούμε λοιπόν τον τρόπο:

Σε πολύ μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις πορτοκαλόφλουδες και συμπληρώνουμε με νερό ίσα που να τις σκεπάζει. Τις βράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Στη συνέχεια  σουρώνουμε, πετάμε το νερό στο οποίο έβρασαν και αφήνουμε τις φλούδες να κρυώσουν.

 

 

Τότε θα παίρνουμε μια-μια κούπα, θα τη χωρίζουμε στη μέση και θ΄αφαιρούμε τα εσωτερικά άσπρα κι άχρηστα μέρη.

 

 

 

 

Κάθε κομμάτι καθαρής πορτοκαλόφλουδας το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές λωριδίτσες σαν σπιρτόξυλα.

 

 

Αφού τελειώσουμε με όλες τις κούπες, ζυγίζουμε το μπωλ με τις λωρίδες. Το δικό μου είχε βάρος 1640 γρ. Το βάρος του άδειου μπωλ είναι 240 γρ. Άρα λοιπόν πήρα 1400 γρ. καθαρής ψιλοκομμένης πορτοκαλόφλουδας.

 

 

Πάμε τώρα στο βράσιμο:

Στην ίδια ή και ακόμη μεγαλύτερη κατσαρόλα, βάζουμε τα 6 ποτήρια νερού ζάχαρη μαζί με τα 8 ποτήρια νερό. Ανακατεύουμε κι ανάβουμε την εστία στο δυνατό (από 1 έως 3, στο 3).

 

 

Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τις πορτοκαλόφλουδες, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ( στο δικό μου μάτι στο 2) μέχρι να δέσει το σιρόπι.

 

 

Ρίχνουμε τότε τον χυμό ενός μεγάλου λεμονιού, ανακατεύουμε και κλείνουμε την εστία.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα.

Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα που σφραγίζουν καλά και τα γυρνάμε ανάποδα για μερικές ώρες.


Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλευόμαστε τις φλούδες από τα πορτοκάλια που περισσεύουν φτιάχνοντας μυρωδάτο γλυκό που θα διακοσμήσει άλλα γλυκά μας ή και θα σερβιριστεί μόνο του.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το ωραίο σ΄αυτή τη συνταγή είναι πως δεν χρειάζεται να ξύσουμε εξωτερικά τις φλούδες για να μην πικρίζουν, όπως κάνουμε στο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή στη μαρμελάδα πορτοκάλι. Έτσι κερδίζουμε σε κόπο και χρόνο!

Φροντίστε να κάνετε σωστό μέτρημα ποσοτήτων και να έχετε μια πραγματικά  μεγάλη κατσαρόλα για να γίνει ο βρασμός του γλυκού άφοβα.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.