Ι
03
2013

ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ Ή ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (05 Ιούνιος 2013)
Εκτύπωση


Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κομμάτια της βασιλόπιτας, που περισσεύουν πάντα......αφού οι περισσότεροι καλεσμένοι μας ενδιαφέρονται μόνο για το αν θα τύχουν το "φλουρί". Άλλωστε το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς υπάρχουν στο τραπέζι μας τόσες λιχουδιές! Πού να μείνει χώρος και για βασιλόπιτα! Αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα Πασχαλινά τσουρέκια, αφού συνήθως φτιάχνουμε ουκ ολίγα.......

 

1Η ΕΠΙΛΟΓΗ


Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε τα απομεινάρια αυτά σαν παντεσπάνι και να φτιάξετε μια παραλλαγή από  το γλυκό της Χατούνας.

 


 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

 

2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα

1 ποτήρι του νερού γάλα πλήρες

2 κ. σούπας κοφτές κορν φλάουρ

1 κ. σούπας ζάχαρη

75 γρ. φρέσκο βούτυρο

1 βανίλια

 

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ


1 δόση σαντιγύ και τριμμένα καρύδια

ή γλάσο σοκολάτας και κερασάκια γλασέ χωρισμένα στη μέση


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ετοιμασία της κρέμας

 

Πρώτα θα βάλουμε σε μικρή κατσαρολίτσα τα δύο κουτιά με το ζαχαρούχο. Θα προσθέσουμε αρκετό νερό, αλλά θα προσέξουμε να μην σκεπάζει εντελώς τα κουτιά. Θα σιγοβράσουμε για 2 ώρες. Δεν θα εκραγούν, αρκεί η φωτιά μας να είναι ελάχιστη. Τότε το συμπυκνωμένο γάλα θα πήξει σαν κρέμα και θα πάρει το χρώμα της καραμέλας.


Όταν ετοιμαστούν, θα τα βγάλουμε από την κατσαρόλα και θα τ΄αφήσουμε να κρυώνουν.

 

Στο μεταξύ θα βάλουμε σε κατσαρολίτσα 1 ποτήρι γάλα, 2 κ. κορν φλάουρ και1 κ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ και βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά (δε σταματάμε καθόλου το ανακάτεμα). Μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Τώρα θα προσθέσουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τη βανίλα. Αφού λιώσει το βούτυρο και ενσωματωθεί στο μείγμα, θα ρίξουμε και το ζαχαρούχο που βράσαμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά και η κρέμα είναι έτοιμη.

 

Στρώσιμο του γλυκού

 

Θα βουτυρώσουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. περίπου (ή ανάλογο τετράγωνο).


Κόβουμε σε λεπτές ισόπαχες φέτες τη βασιλόπιτα (ή το τσουρέκι)  και τις τοποθετούμε κολλητά τη μια δίπλα στην άλλη μέσα στο ταψί. Αν είναι πολύ μπαγιάτικα τα κομμάτια, θα πρέπει πρώτα να τα ραντίσουμε με λίγο σιρόπι από ένα γλυκό κουταλιού που υπάρχει στο σπίτι και στη συνέχεια να τοποθετήσουμε πάνω τους τη μισή από την κρέμα που ετοιμάσαμε.

 

 


 

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά την ίδια διαδικασία (δεύτερη στρώση με βασιλόπιτα - σιρόπι - υπόλοιπη κρέμα).

 

 

 


 

Τώρα μένει το γαρνίρισμα: θα επιλέξουμε αυτό που μας βολεύει. Στις φωτογραφίες φαίνεται πως προτίμησα να φτιάξω ένα γλάσο σοκολάτας αρκετά πηχτό και στόλισα με κερασάκια γλασέ χωρισμένα στη μέση.

 


 

Όταν  κρυώσει το γλάσο, θα το περάσουμε ελαφρά με πινέλο βουτυγμένο σε ηλιέλαιο και μετά θα το βάλουμε στο ψυγείο. Αυτό το κάνουμε πάντα για να δώσουμε ιδιαίτερη γυαλάδα στο γλάσο.

 

Αν προτιμήσουμε να διακοσμήσουμε με σαντιγύ και χοντροκοπανισμένα καρύδια, θα πάρουμε ένα εξίσου θεσπέσιο γλύκισμα (πρώτη φωτογραφία).

 

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο και σερβίρουμε την επόμενη μέρα.

 


 

Ειλικρινά, το γλυκό σας θα γίνει πεντανόστιμο αφού η γεύση της βασιλόπιτας δένει καταπληκτικά με το ζαχαρούχο γάλα και θα γλιτώσετε πολύ κόπο και χρόνο επειδή δεν θα έχετε να ψήσετε τα 2 παντεσπάνια που απαιτούνται για την εκτέλεση της παραπλήσιας συνταγής!

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν δεν έχουμε άλλο, ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη και 1 φλ. τσ. νερό. Το βράζουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει. Μ΄αυτό θα ραντίσουμε εδώ κι εκεί  τις 2 στρώσεις από βασιλόπιτα.


2Η ΕΠΙΛΟΓΗ: ΤΟΥΡΤΑ ΣΕ ΤΑΨΙ ΜΕ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

 

Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε το τσουρέκι μας και πάλι σαν παντεσπάνι. Μόνο που αυτή τη φορά θα το σιροπιάσουμε.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ (αντιστοιχεί σε 1 πλεξούδα, ικανή να καλύψει σε φέτες ένα ταψί 30Χ40 εκ.)


2 ποτήρια του νερού νερό

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

1 φλούδα λεμονιού

3 κ. σούπας κονιάκ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5-6 λεπτά, εκτός από το κονιάκ, που το προσθέτουμε αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.


Θ΄αφήσουμε το σιρόπι να μισοκρυώσει και μετά θα περιχύσουμε μ΄αυτό τις φέτες του τσουρεκιού.


Θα πρέπει να σταθούν έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς και μετά μπορούμε να τις καλύψουμε με μία κρέμα της επιλογής μας και από πάνω να στρώσουμε σαντιγύ και να στολίσουμε όμορφα το γλυκό μας όπως μας αρέσει.


Δείτε το αποτέλεσμα:

 


 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.