Α
05
2011

ΓΑΥΡΟΣ ΣΑΧΑΝΑΚΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (18 Νοέμβριος 2016)
Εκτύπωση

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

350 γρ. γαύρος πολύ φρέσκος
1 φλ. τσαγιού νερό
3-4 καυτερές πιπεριές τσίλι σε πολύ μικρά κομματάκια
1 μακριά πράσινη πιπεριά κέρατο σε λεπτές ροδέλες
3 κ. σούπας μουστάρδα
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 μεγάλη ντομάτα σε λεπτές φέτες ή τριμμένη στο ρεντέ
αλάτι
1 κ.σούπας ρίγανη
200 γρ. τυρί φέτα  χοντροτριμμένο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα ψάρια αποτελούν μια από τις πιο ευαίσθητες ομάδες τροφίμων γι αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αγορά τους, τη συντήρησή τους και το μαγείρεμά τους. Όταν λοιπόν πρόκειται ν΄αγοράσουμε τον γαύρο πρέπει να προσέξουμε μερικά σημεία: το σώμα των ψαριών να είναι σκληρό, τα μάτια τους καθαρά και λαμπερά και να μην φαίνονται ταλαιπωρημένα τα ψάρια στο χώρο στον οποίο πωλούνται ( ράφια των supermarkets, κασέλες ψαραγοράς κλπ.).


Πλένουμε και καθαρίζουμε τον γάβρο κόβοντας τα κεφάλια και αφαιρώντας τα εντόσθια από την κοιλιά. Σ΄αυτή τη συνταγή προτιμώ ν΄αφαιρώ και το κόκαλο μαζί με την ουρά. Έτσι χρησιμοποιώ μόνο το καθαρό φιλέτο του γαύρου.

 



Τοποθετούμε τα φιλετάκια των ψαριών μέσα σε πλατύ τηγάνι  ( ή μεγάλο  σαγανάκι ) και τα καλύπτουμε με το νερό. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα εδώ κι εκεί στο τηγάνι.

 



Αραδιάζουμε από πάνω τις φέτες της ντομάτας και τις ροδέλες της πιπεριάς. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τσίλι και τη ρίγανη.

 



Βάζουμε το τηγάνι μας στη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

 

 

Τότε προσθέτουμε το τυρί και αφήνουμε για  2 λεπτά ακόμη.

 

 

 

 

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε ατομικά γιουβετσάκια ή κατευθείαν από το τηγάνι, οπότε βάζουμε μεγάλες κουταλιές σε κάθε πιάτο.

 


Πρέπει να σερβίρεται ζεστός ο μεζές αυτός και συνοδεύει απολαυστικά το ουζάκι μας χειμώνα-καλοκαίρι.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ο γαύρος σαχανάκι, για να είναι πιο ορεκτικός, πρέπει να γίνεται οπωδήποτε πικάντικος! Μουστάρδα και τσίλι λοιπόν τα μυστικά του...

 

Η ίδια συνταγή εκτελείται και με πολύ φρέσκια σαρδέλα  (το φιλέτο της μόνο).

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.