Μ
23
2012

ΑΤΟΜΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (17 Οκτώβριος 2012)
Εκτύπωση

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 6-8 τεμάχια)

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και λίγο περισσότερο)
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κ. γλ. αλάτι
50 γρ. ζάχαρη
1/2 κ. γλ. μπαχαρικά (κανέλα,γαρύφαλλο τριμμένο, μοσχοκάρυδο)

30 γρ. νωπή μαγιά (ή 1 φακ. ξερή)
1 κ. σούπας ζάχαρη
1/2 ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό
1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρά χτυπημένο

100 γρ. μαύρες σταφίδες, πλυμένες και σκουπισμένες

μερικές κουταλιές γάλα και λίγη ζάχαρη για το ψήσιμο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη ή μεγάλο μπωλ.

Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια, το αλάτι, τη ζάχαρη (50 γρ.) και τα μπαχαρικά.

 

 

Ανακατεύουμε και τοποθετούμε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος. Έτσι θα βοηθήσουμε αργότερα τη ζύμη στο να φουσκώσει πιο εύκολα.

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε μια κουταλιά ζάχαρη και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά.

Ενώνουμε το μείγμα της μαγιάς με αυτό του αλευριού.

 

 

Πρέπει να πάρουμε μια ζύμη σε μπάλα που να μη κολλά στα τοιχώματα, γι΄αυτό αν χρειαστεί θα ρίξουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

 

 

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

Στη συνέχεια τοποθετούμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο ή τραπέζι και προσθέτουμε τις σταφίδες. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά μεταξύ τους.

 

Καλύπτουμε με λαδόκολλα ή βουτυρώνουμε μια λαμαρίνα ή ένα ταψί διαμέτρου 35 εκ. περίπου.

Τώρα θα χωρίσουμε τη ζύμη σε 6-8 μικρά στρόγγυλα ψωμάκια. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν κι άλλο.

 

 

Με κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε επιφανειακά σταυρωτά, τα σκεπάζουμε και τ΄αφήνουμε για δεύτερο φούσκωμα.

Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.

Τα ψήνουμε στη μεσαία θέση του με φωτιά πάνω-κάτω (εφόσον πρόκειται για λαμαρίνα) για 10 λεπτά.

Βγάζουμε τη λαμαρίνα, αλείφουμε τα ψωμάκια με λίγο γάλα, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και τα ξαναψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

 

 

 

 

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε βαμβακερή πετσέτα ή σχάρα.

 

 

Τα ψωμάκια αυτά τρώγονται πολύ ευχάριστα μόνα τους σαν κολατσιό ή γλύκισμα, αλλά μπορούν και να συνοδεύσουν άνετα τον καφέ ή το τσάι μας.

 

Για να διατηρηθούν ολόφρεσκα, τυλίγουμε το καθένα χωριστά με διάφανη πλαστική μεμβράνη, αφού κρυώσουν εντελώς.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πρέπει να τα προσέξουμε ώστε να μη παραψηθούν και ξεραθούν. Όσο μικρότερα τα φτιάξουμε, τόσο λιγότερος χρόνος ψησίματος χρειάζεται.

 

Επειδή στο ψήσιμο χρησιμοποιήσα ανοξείδωτο ταψί, χρειάστηκε περίπου μισή ώρα συνολικά μέχρι το ξεφούρνισμα.

 

Αλείφοντάς τα με γάλα, θα διατηρηθούν πιο μαλακά στην επιφάνεια μετά το ψήσιμο.

Μπορούμε ν΄αντικαταστήσουμε κάποιο από τα πιο πάνω μπαχαρικά με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.






Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.