Σ
25
2011

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (12 Οκτώβριος 2018)
Εκτύπωση

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

500 γρ. χοντρό φύλλο για πίτα (6-7 φύλλα)
1 κιλό κίτρινο κολοκύθι (καθαρισμένο, χωρίς τις φλούδες)
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
120 ml κρέμα γάλακτος (παχύρευστη)
1 φλ. τσ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσ. περίπου σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 κ. γλ. κανέλα
1/4 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο

1 φλ. τσ. κοπανισμένα καρύδια (προαιρετικό)

200 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού

3-4 κ. σούπας ζάχαρη
λίγη κανέλα

Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
Χρόνος παρασκευής 1- 1 1/2 ώρα
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα περίπου


 

 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όταν αγοράζετε το κολοκύθι, καλό είναι να ζητάτε να σας το κόβουν σε μεγάλα κομμάτια. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να το κόψετε εσείς μετά σε μικρότερα μέρη.

Αφαιρούμε τη εξωτερική σκληρή φλούδα του κολοκυθιού και το τρίβουμε στο πολύ λεπτό μέρος του πολυκόφτη, στο μέγεθος του φιδέ. Αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, τότε μπορούμε να το βράσουμε σε λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει. Θα το βγάλουμε σε τρυπητό για να στραγγίσει καλά και να κρυώσει λίγο. Ζυγισμένο πρέπει να είναι 1 κιλό περίπου.

Σε κατάλληλο μπολ βάζουμε το κολοκύθι. Αν το έχουμε βράσει προηγουμένως, το πατάμε με το πιρούνι να διαλυθεί. Αφαιρούμε όσο καλύτερα μπορούμε την υγρασία που θα δημιουργηθεί. Προσθέτουμε τ΄αβγά, το σιμιγδάλι, 1 φλ. τσ. ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και την κρέμα γάλακτος. Προαιρετικά ρίχνουμε και 1 φλ. τσ. κοπανισμένα  καρύδια (ή αλεσμένα στο πολυμίξερ). Ταιριάζουν πολύ με το κολοκύθι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

 

 

 

 

Βουτυρώνουμε με πινέλο ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ.. Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας ένα φύλλο και με το πινέλο βουτυρώνουμε το μισό.

 

 

Το άλλο μισό το διπλώνουμε πάνω στο βουτυρωμένο. Βουτυρώνουμε και πάλι το διπλό μισό φύλλο από πάνω. Απλώνουμε μια ποσότητα από τη γέμιση του κολοκυθιού κατά μήκος της ίσιας πλευράς του.

 

 

 

Τυλίγουμε σε ρολό έτσι ώστε να καλυφθεί καλά η γέμιση. Πιάνουμε τις δύο άκρες και μεταφέρουμε το ρολό στο ταψί έτσι ώστε να εφαρμόζει στα τοιχώματα και η ελεύθερη άκρη του φύλλου να ακουμπά στον πάτο του ταψιού.

 

 

Συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο και τοποθετούμε το καινούριο ρολό σαν συνέχεια του προηγούμενου. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα σαλιγκάρι στο ταψί.

Με όσο βούτυρο έχει μείνει, αλείφουμε από πάνω την κολοκυθόπιτα. Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με 3-4 κ. σούπας ζάχαρη και λίγη κανέλα.

 

 

 

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα κι από πάνω. Βγάζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει.

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα από το ψυγείο, σαν γλύκισμα.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν δεν σας βρίσκεται κρέμα γάλακτος τόσο παχύρευστη όσο χρειάζεται, κάντε το εξής: ανακατέψτε 60 ml γάλα εβαπορέ με 60 ml λιωμένο βούτυρο. Εδώ να σας τονίσω πως προσωπικά χρησιμοποιώ φρέσκο αγελαδινό βούτυρο γιατί μου αρέσει η πλούσια γεύση και το ξεχωριστό άρωμά του.

 

Το μυστικό βρίσκεται στο καλό βούτυρο και στο σωστό στράγγισμα του κολοκυθιού.

 

 

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.