Δ
01
2014

ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (02 Φεβρουάριος 2015)
Εκτύπωση

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

4 ώριμες μπανάνες
1/3 φλ. τσ. σπορέλαιο
1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 σφηνάκι κονιάκ
ο χυμός ενός μέτριου πορτοκαλιού
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως και περισσότερο)
1 φακ. μπέικιν πάουντερ
3 κ. σούπας σταφίδα ξανθή
3 κ. σούπας τρούφα ή νυφάδες κουβερτούρας


ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

2 κ. γλ. κακάο σκόνη
1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη
5 κ. νερό
4 κ. γλ. σπορέλαιο
4 κ. γλ. κονιάκ ή χυμό πορτοκαλιού


Φούρνος προθερμασμένος στους 160οC

Ψήσιμο σε αντικολλητική στρόγγυλη φόρμα δαχτυλίδι, πολύ καλά λαδωμένη

 

 

 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις σταφίδες. Σε μικρό μπολάκι ανακατεύουμε την τρούφα και τις σταφίδες μαζί με δυο κουταλιές από το αλεύρι.

Αναμιγνύουμε τη ζάχαρη με το μπέικιν και τη βανίλια.

Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε τις μπανάνες (αφού τις ξεφλουδίσουμε φυσικά) και τις κόβουμε σε μικρές ροδέλες με το μαχαίρι.

Προσθέτουμε το λάδι στις μπανάνες και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να πάρουμε έναν ομοιόμορφο πολτό.

Τώρα θα προσθέσουμε το μείγμα της ζάχαρης. Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη.

Σειρά έχουν τα υγρά. Αφού ρίξουμε το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ στο μπολ, θα δουλέψουμε στην πρώτη ταχύτητα για λίγο, ίσα-ίσα για να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι, χτυπώντας στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν έχει πάρει κολλώδη μορφή σαν αυτή των συνηθισμένων κέικ που φτιάχνουμε.

Τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες με την τρούφα και χτυπάμε για λίγο μέχρι να ανακατετυούν.

Αδειάζουμε το καινούριο μείγμα σε μια πολύ καλά λαδωμένη στρόγγυλη αντικολλητική φόρμα δαχτυλίδι (με τρύπα στη μέση).

Ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου, με φωτιά μόνο από κάτω, για 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμο το γλύκισμα, θα έχει πάρει ένα πολύ όμορφο καστανόξανθο χρώμα από πάνω.

 



Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε πάνω σε σχάρα τη φόρμα για 15 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή τουρτιέρα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

 

 

Τότε θα ετοιμάσουμε το γλάσο για την επικάλυψη. Ζεσταίνουμε ελαφρά το μείγμα των υγρών: νερό-κονιάκ-σπορέλαιο. Αναμιγνύουμε το κακάο με την άχνη κι ανακατεύουμε πολύ καλά για να μην μείνουν καθόλου γρομπαλάκια από το κακάο. Προσθέτουμε το ζεστό υγρό μείγμα κι ανακατεύουμε με κουτάλι. Πρέπει να πάρουμε ένα παχύρευστο γλάσο, το οποίο θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωρίς να "τρέχει" ..... Γι΄αυτό, αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε λίγη άχνη ακόμη.

Απλώνουμε με προσοχή το γλάσο πάνω στο κρύο γλύκισμα και το αφήνουμε να στερεοποιηθεί.

 

 

Καλό είναι να διατηρείται εκτός ψυγείου, σκεπασμένο για να μην στεγνώνει η επιφάνεια.....



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αποτελεί ένα ευπρόσδεκτο γλυκάκι σε περιόδους νηστείας που μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τις μπανάνες που έχουν μείνει αζήτητες...






Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.