Μ
15
2018

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (15 Μάρτιος 2018)
Εκτύπωση

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

6 μεγάλα χωριάτικα φύλλα για πίτα (σπιτικά ή του εμπορίου)

2 αβγά

5 κ. σούπας γιαούρτι

5 κ. σούπας σπορέλαιο

λίγο αλάτι

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

 

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδου (χωρίς τη φύτρα της) ψιλοκομμένη

4 κ. σούπας ελαιόλαδο

1/2 φλ. του καφέ νερό

 

1 πιπεριά πράσινη-κέρατο ψιλοκομμένη

1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη

800 γρ. κιμάς ανάμεικτος

1/2 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί

200 ml ( 1 φλ. τσ. ) βραστό νερό

1 1/2 κ. σούπας πελτές ντομάτας

1 κύβος λαχανικών

2 φύλλα δάφνης

αλάτι

πιπέρι

 

1 φλ. τσ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη

 

Προετοιμασία:                        10 λεπτά

Μαγείρεμα στην κατσαρόλα:   25-30 λεπτά

Ψήσιμο στο φούρνο:               50 λεπτά περίπου

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε 4 κ. σούπας ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και μισό φλ. του καφέ νερό. Αφήνουμε να σωταριστούν σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλισει το κρεμμύδι.

 

Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.

 

Τώρα θα ρίξουμε τον κιμά στην κατσαρόλα, θ΄ανακατεύουμε τακτικά για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει σπυρωτός και θα σβήσουμε με μισό ποτηράκι κρασί.

 

Διαλύουμε στο βραστό νερό τον πελτέ ντομάτας και τον κύβο λαχανικών. Ρίχνουμε το μείγμα στον κιμά μαζί με 2 δαφνόφυλλα, αλάτι και πιπέρι (αρκετό, αν μάς αρέσει).

 

Ανακατεύουμε κι  αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου. Πρέπει να μείνει λίγος ζωμός στην κατσαρόλα, να μην στεγνώσει εντελώς ο κιμάς.

 

Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.

 

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

 

Σ΄ένα μπολάκι χτυπάμε τα 2 αβγά μαζί με 5 κουταλιές γιαούρτι, 5 κουταλιές σπορέλαιο και λίγο αλάτι.  Πρέπει να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό. Μ΄αυτόν θα περάσουμε όλα τα φύλλα της πίτας μας.

 

 

Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρόγγυλο ταψί διαμέτρου περίπου 35 εκ.

 

Πάνω στον πάγκο εργασίας ανοίγουμε το ένα φύλλο και με το πινέλο απλώνουμε στη μισή επιφάνεια μέρος από τον χυλό που ετοιμάσαμε.

 

 

Το διπλώνουμε πάνω στην επάλειψη και ξαναπερνάμε πάλι με χυλό το διπλωμένο φύλλο. Τα δικά μου φύλλα ήταν στρογγυλά οπότε τώρα έχω μπροστά μου ένα μισοφέγγαρο.

 

 

Στην μακριά του πλευρά σχηματίζουμε μια σειρά από τη γέμιση του κιμά. Τυλίγουμε σε ρολό που το τοποθετούμε στο ταψί μας.

 

 

 

Συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δουλεύουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Σχηματίζουμε έτσι ένα μεγάλο σαλιγκάρι στο ταψί.

 

Με τον χυλό που έχει περισσέψει αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας.

 

 

Ψήνουμε στην μεσαία θέση του φούρνου, με φωτιά μόνο από κάτω (για ανοξείδωτα και πυρέξ )ταψιά. Θα χρειαστούν περίπου 50 λεπτά για να πάρει όμορφο χρώμα η κιμαδόπιτα, πάντα ανάλογα με το πώς ψήνει ο φούρνος μας και τί είδους ταψί έχουμε χρησιμοποιήσει.

 

Βγάζουμε το ταψί πάνω σε σχάρα κι αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

 

 

 

Η  στριφτή κιμαδόπιτα  είναι από τις πιο χορταστικές, νοστιμότερες και πιο ευπαρουσίαστες πίτες. Θα τη λατρέψετε!

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην χρησιμοποιείτε πολύ κρεμμύδι και ν΄αφαιρείτε πάντα την εσωτερική πράσινη φύτρα του σκόρδου για να μην έχει πολύ βαριά γεύση η πίτα.

 

Το λάδι, ειδικά στην κιμαδόπιτα, πρέπει να είναι λιγοστό γιατί βγάζει και ο κιμάς το δικό του λίπος. Όσο πιο ελαφριά, τόσο πιο ευπρόσδεκτη θα γίνει πίτα σας και φυσικά... ανάρπαστη!

 

 

 

 

Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.