Σ
12
2011

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (25 Δεκέμβριος 2013)
Εκτύπωση

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τα τυροπιτάκια:
1 φύλλο σφολιάτας
1 αυγό και 1 κρόκο αυγού
300 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένο
αλάτι και πιπέρι
λίγο σουσάμι (προαιρετικό)

Για τα λουκανικοπιτάκια:
1 φύλλο σφολιάτας
12 μικρά λουκανικάκια κοκτέιλ ή 4 λουκάνικα φραγκφούρτης κομμένα στα τρία
150 γρ. gooda ή edam τριμμένο
ketchup
μουστάρδα

λίγο αλεύρι
1 μπολάκι με λίγο νερό
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο με λίγο νερό

Φούρνος προθερμασμένος στους 200οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε λαμαρίνα ή ταψί στο μέγεθος της λαμαρίνας τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί αφού πρώτα το πιτσιλίσουμε με σταγόνες νερού εδώ κι εκεί. Έτσι το χαρτί δεν θα μετακινείται και θα δουλέψουμε άνετα.


Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε λίγο αλεύρι και από πάνω το φύλλο της σφολιάτας. Με το πλαστήρι την πατάμε λιγάκι για ν΄ανοίξει. Με τη ρόδα της πίτσας ή με το μαχαίρι την κόβουμε σε 4 λωρίδες από την πλευρά της μεγάλης διάστασης (από την πιο μακριά πλευρά). Κάθε λωρίδα κόβεται στα τρία. Έτσι έχουμε 12 κομμάτια.

 

 



Σε βαθύ μπολ σπάζουμε το αυγό, προσθέτουμε τον κρόκο και τα χτυπάμε ελαφρά. Συμπληρώνουμε με το τυρί, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε ελαφρά ίσα-ίσα για να ενωθούν.

 



Στην άκρη από ένα κομμάτι σφολιάτας τοποθετούμε μια κουταλιά από τη γέμιση που φτιάξαμε. Αφήνουμε λίγο περιθώριο για να κολλήσουμε το τυροπιτάκι.

 

 

 

Βρέχουμε τα δαχτυλά μας με νερό από το ποτήρι και περνάμε όλο το κομμάτι γύρω-γύρω (περίπου 1 εκ. πάχος). Τυλίγουμε το τυροπιτάκι με προσοχή για μη τρέξει η γέμιση και πατάμε με τα δάχτυλα καλά τις άκρες για να κολλήσουν. Μοιάζει σαν να τυλίγουμε καραμέλες. Το βάζουμε στο ταψί.

 

 

 

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα κομμάτια της σφολιάτας.

 

 

 

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το κόψιμο του δεύτερου φύλλου σφολιάτας.


Σε κάθε κομμάτι σφολιάτας τοποθετούμε λίγη ketchup, μουστάρδα, τριμμένο gooda και τέλος ένα λουκανικάκι.

 

 

 

Βρέχουμε πάλι τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολάκι. Πατάμε και πάλι καλά με τα δάχτυλα για να κλείσει. Τα αραδιάζουμε κι αυτά στο ταψί.

Αλείφουμε με το ασπράδι και τα τυροπιτάκια και τα λουκανικοπιτάκια. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε μόνο τα τυροπιτάκια με λίγο σουσάμι. Τους ταιριάζει πολύ.

 

 


 

 

 

 

Φουρνίζουμε στη μεσαία θέση και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC. Ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, περίπου 25 λεπτά. Τα ανοξείδωτα ταψιά θέλουν τουλάχιστον 10 λεπτά παραπάνω ψήσιμο.

Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να σταθούν 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

 

 

 

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Δοκιμάστε να φτιάξετε τα λουκανοπιτάκια σας με λεπτά τρικαλινά λουκάνικα. Η γεύση τους είναι ασύγκριτη. Προσωπικά, την τελευταία φορά ετοίμασα εκτός από μικρά λουκανικοπιτάκια, μια μεγάλη λουκανικόπιτα με ένα φύλλο σφολιάτας και στη γέμιση χρησιμοποίησα 6 ολόκληρα τρικαλινά. Δεν άλλαξα τίποτε στα υπόλοιπα υλικά. Τα έψησα όλα μαζί στην ίδια λαμαρίνα. Ιδού το αποτέλεσμα:

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορείτε ν΄αυτοσχεδιάσετε με διαφορετικά τυριά ή με ζαμπόν τριμμένο στη χοντρή πλευρά του ρεντέ. Όλα γίνονται πεντανόστιμα. Να θυμάστε πως η σφολιάτα είναι πάντα πιο νόστιμη και τραγανή όταν είναι φρεσκοψημμένη. Δεν την ξαναζεσταίνουμε ποτέ στα μικροκύματα, παρά μόνο στον φούρνο της κουζίνας.

 


 

 

 


 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 6
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.