Μ
06
2014

ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑ ΡΟΞΑΚΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την κα Παναγιώτα Ανδρεάδου από τη θεσσαλονίκη Τελευταία Ενημέρωση (06 Μάρτιος 2014)
Εκτύπωση


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 φακ. ξηρή μαγιά                                                                                 
1 φακ. μπέικιν πάουντερ                                                                         
1 ποτήρι του νερού λάδι 
1 ποτήρι του νερού χλιαρό γάλα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο χρειαστεί η ζύμη

1 ποτήρι του νερού καρύδια χοντροκομμένα
2 κ. σούπας γεμάτες κακάο σκόνη
1 κ. σούπας κανέλα σκόνη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2/3 του κιλού ζάχαρη (περίπου 750 γρ.)
3 ποτήρια του νερού νερό
ο χυμός από 1/2 μέτριο λεμόνι
λίγη λεμονόφλουδα

 

Φούρνος προθερμασμένος στους 160οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι γιατί θέλουμε να είναι εντελώς κρύο όταν περιχύσουμε με αυτό τα ροξάκια. Σε κατσαρολίτσα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά και στη συνέχεια την κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε να κρυώσει, ενώ αρχίζουμε τη διαδικασία για την ετοιμασία της ζύμης.

Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ τη μαγιά με το μπέικιν, το λάδι και το χλιαρό γάλα.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι, και ζυμώνουμε ώστε να πάρουμε τελικά μια ζύμη σφικτή κι ελαστική σαν του ψωμιού (ή σαν τα τυροπιτάκια).

Χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης και του προσθέτουμε τα καρύδια, το κακάο και την κανέλα. Ζυμώνουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Αν η ζύμη είναι πολύ σφικτή, ρίχνουμε 1-2 κουταλιές γάλα για να γίνει πιο εύκολο το ζύμωμα.

Επάνω στον πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε με την υπόλοιπη λευκή ζύμη ένα μακρόστενο (παραλληλόγραμμο) φύλλο.

Πλάθουμε ένα κορδόνι (μακρύ όσο και το φύλλο)  με την καφετιά ζύμη που το βάζουμε ακριβώς στη μέση του φύλλου μας.

Τυλίγουμε προσεκτικά την έξω (λευκή) ζύμη γύρω από την εσωτερική (καφετιά). Σχηματίζουμε έτσι ένα μακρύ ρολό.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους 1 εκ. περίπου.

Τις τοποθετούμε (με λίγη απόσταση μεταξύ τους) σε καλά λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 160οC, στο αέρα, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.

Βγάζουμε το ταψί πάνω σε σχάρα και ρίχνουμε πάνω στα ζεστά ροξάκια το κρύο σιρόπι (με αυτό τον τρόπο είναι πιο εύκολο το σιρόπιασμα).

Περιμένουμε λίγη ώρα για να ποτιστούν καλά και μετά τα γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά ώστε να σιροπιαστούν σωστά. Τώρα θα πρέπει να σταθούν έτσι μέχρι να κρυώσουν.

Καλή σας επιτυχία!



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η αγαπημένη μου φίλη Παναγιώτα τονίζει: ΖΕΣΤΟ ΓΛΥΚΟ - ΚΡΥΟ ΣΙΡΟΠΙ. Μόνο έτσι θ΄αποφύγουμε το "λάσπωμα" του γλυκού.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.