ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 δόση μοσχάρι κοκκινιστό (ή χοιρινό κοκκινιστό) κατσαρόλας
1 κιλό μελιτζάνες ή κολοκυθάκια
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το μοσχάρι ή το χοιρινό σύμφωνα με τις συνταγές "μοσχάρι κοκκινιστό κατσαρόλας" ή "χοιρινό κοκκινιστό στην κατσαρόλα". Αυτό μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα.
Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε σε κύβους. Τις αλατίζουμε και αφήνουμε να σταθούν 30-40 λεπτά πριν τις τηγανήσουμε.
Σε πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις στίβουμε ελαφρά στα χέρια μας.
Τις τηγανίζουμε ελαφρά και τις τοποθετούμε σε κατάλληλο μπολ.
Αλατίζουμε ελαφρά. Αυτό μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα. Διατηρούνται σκεπασμένες στο ψυγείο.
Μια ώρα πριν το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε το κρέας που έχουμε ετοιμάσει σε χαμηλή φωτιά και όταν πάρει βράση προσθέτουμε τις μελιτζάνες.
Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινο κουτάλι και αφήνουμε για 15 λεπτά να σιγοβράσουν.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για λίγο πριν το σερβίρισμα.
ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
Αν πρόκειται να φτιάξουμε το φαγητό με κολοκυθάκια, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κύβους. Δεν χρειάζεται να μείνουν στο αλάτι. Τα τηγανίζουμε κατευθείαν όπως και τις μελιτζάνες.
Αλατίζουμε τα κολοκυθάκια μας ελαφρά μετά το τηγάνισμα.
Κι εδώ μπορούμε να ετοιμάσουμε το φαγητό την ίδια μέρα ή από την προηγούμενη να ετοιμάσουμε χωριστά το κρέας από τα κολοκύθια και να τα ενώσουμε την ημέρα που θα σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με τις μελιτζάνες το φαγητό γίνεται πιο νόστιμο ενώ με τα κολοκυθάκια πιο ελαφρύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βέβαια και τα δύο είδη λαχανικών μαζί.