Δ
05
2011

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (15 Οκτώβριος 2012)
Εκτύπωση

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

250 γρ. (1/2 πακέτο) συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
380 γρ. (1 συσκευασία) τεμαχισμένα μανιτάρια
2 κ. σούπας βούτυρο
1/2 κ. γλ. ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
1 κύβος βοδινού
αλάτι
πιπέρι

 

ΜΕΡΙΔΕΣ 6-8

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στραγγίζουμε καλά τα μανιτάρια από το ζωμό τους (230 γρ.)

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε τα μανιτάρια για να σωταριστούν ελαφρά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τον τοματοχυμό, τη ζάχαρη, τον κύβο διαλυμμένο σε ελάχιστο ζεστό νερό, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά.

 

 

Ανακατεύουμε συχνά γιατί δεν υπάρχει καθόλου νερό και μπορεί να "κολλήσει" εύκολα.

Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και σερβίρουμε αμέσως σε σαλτσιέρα.

Η σάλτσα αυτή συνοδεύει τέλεια ζυμαρικά, πιλάφια, ψητά κρεατικά κτλ. Ωστόσο ταιριάζει ιδιαίτερα  με τα ζυμαρικά, που σ΄αυτή την περίπτωση δεν θα τα βουτυρώσουμε όταν τα σουρώσουμε, αλλά θα τ΄αφήσουμε σκέτα για να τυλιχτούν καλύτερα με τη σάλτσα.


Πρόταση σερβιρίσματος: βάζουμε στο πιάτο μια μερίδα ζυμαρικά της αρεσκείας μας και από πάνω περιχύνουμε δυο-τρεις μεγάλες κουταλιές σάλτσας μανιταριών. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας με τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Δεν προτείνω φρέσκο τοματοχυμό γιατί περιέχει πολύ νερό, οπότε θ΄αργήσει και το μαγείρεμα περισσότερο, αλλά και δεν δίνει την ίδια νοστιμιά και βελούδινη υφή του συμπυκνωμένου.


Η σάλτσα μανιταριών γίνεται πολύ πιο νόστιμη, όταν είναι και λίγο πικάντικη.

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Ψιλοκόβουμε μερικές πιπεριές (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη), τις σωτάρουμε πρώτα μόνες τους μέχρι να μαραθούν και στη συνέχεια ρίχνουμε και τα μανιτάρια στην κατσαρόλα, όπως φαίνεται παρακάτω:

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα.