Ενημέρωση
Loading
Ι
12
2022

ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΜΑΓΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (13 Ιανουάριος 2022)
ΕκτύπωσηE-mail

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
1 κεσεδάκι νερό
1 κ. γλυκού αλάτι
1 κ. σούπας ζάχαρη
1 φακ. ξηρή μαγιά
5 κεσεδάκια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί 1-2 κουταλιές ακόμη)

αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα της πίτας

 

 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε πρώτα τα υγρά υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλεύρι με το αλάτι. Αφήνουμε μερικές κουταλιές αλεύρι στην άκρη που τις βάζουμε στο τέλος εφόσον χρειαστεί...


Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη, που να κολλά ελαφρά στα δάχτυλά μας. Δεν πρέπει να γίνει πολύ σφικτή. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή περίπου ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια μεγέθους μανταρινιού. Τα τυλίγουμε με αλεύρι ή νισεστέ και τα σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

 



Πατάμε με το χέρι το κάθε μπαλάκι μέχρι να έχει διάμετρο περίπου 12-14 εκ, και το πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι.

 


Τα στοιβάζουμε έξι-έξι και τα πιέζουμε ελαφρά. Ανοίγουμε όλα μαζί τα φύλλα της μιας στοίβας  σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας.


Κατά το άνοιγμα του φύλλου, προσέχουμε να το γυρίσουμε μια-δυο φορές, για να ανοιχτούν όλα το ίδιο (όχι άλλο πιο μικρό κι άλλο μεγαλύτερο).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ


Ετοιμάζουμε μια γέμιση που θέλουμε, π.χ. για τυροκασερόπιτα: 400 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη, 200 γρ. gooda τριμμένο, 2 αβγά,1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι και λίγο αλάτι. Τ΄ανακατεύουμε όλα μαζί.

 

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο, φροντίζοντας να εξέχει γύρω-γύρω (το Νο 30-32 βολεύει ή και λίγο μεγαλύτερο).

 

 

Τοποθετούμε τη γέμιση ομοιόμορφα.

 

 

Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες σε κόθρο.

 


Αφήνουμε την πίτα μας να σταθεί για ένα μισάωρο.


Στο διάστημα αυτό προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C.

 

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό.

 

Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου στις αντιστάσεις,  μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια (περίπου 50 λεπτά).

 

Βγάζουμε σε σχάρα για λίγο και στη συνέχεια  απολαμβάνουμε μια υπέροχη πίτα!

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα ανοξείδωτα ή πυρέξ ταψιά θέλουν στην αρχή 15-20 λεπτά ψήσιμο με φωτιά μόνο από κάτω και στη συνέχεια 50 λεπτά πάνω-κάτω.

 

Φτιάξτε με το φύλλο "ανεβατής" ζύμης  και όποια γέμιση θέλετε, φανταστικές σε νοστιμιά και εμφάνιση πίτες!

 

Καλή επιτυχία!

 

 

 

 

 

 

Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο