ΕΥΚΟΛΗ ΤΥΡΟΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΚΑΙ ΣΦΟΛΙΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 λίτρο γάλα
150 γρ. κορν φλάουρ
αλάτι και άσπρο πιπέρι
100 γρ. αγελαδινό βούτυρο
4 αβγά ελαφρά χτυπημένα
200 γρ. gooda ή μαλακό κασέρι τριμμένο
250 γρ. τυρί χοντροτριμμένο στο χέρι
2 φύλλα σφολιάτας
λίγο βούτυρο για το ταψί
1 αβγό χτυπημένο με 1 κουταλιά γάλα και λίγο αλάτι για την επάλειψη
Φούρνος προθερμασμένος στους 200oC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί εντελώς το δεύτερο.
Σε δυνατή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. Μεγάλη προσοχή στο ανακάτεμα γιατί μπορεί εύκολα να "κολλήσει" η μπεσαμέλ στην κατσαρόλα. Μόλις λοιπόν δούμε την αλλαγή στην πυκνότητα (το καταλαβαίνουμε στην κουτάλα....) αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
Ανακατεύοντας ζωηρά προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα χτυπημένα αβγά και το βούτυρο σε κομματάκια. Περιμένουμε μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο.
Σε κλειστή εστία ξανατοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω της για 1 λεπτό περίπου ανακατεύοντας ζωηρά για να ξαναζεσταθεί η μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε και πάλι, ρίχνουμε μέσα το τριμμένο κασέρι και το τυρί. Καλό ανακάτεμα και αφήνουμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε τη μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου και στρώνουμε πάνω της το ένα φύλλο σφολιάτας. Τεντώνουμε λίγο τις άκρες για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη σφολιάτα και τακτοποιούμε ώστε να είναι ομοιόμορφα κατανενημένη.
Πάνω στην κρέμα θα τοποθετήσουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας αφού προηγουμένως το τεντώσουμε λίγο με το χέρι για να ταιριάζει στις διαστάσεις της λαμαρίνας.
Περνάμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα του αβγού και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι, όχι όμως μέχρι κάτω...
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου στις αντιστάσεις για 35 - 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα η πίτα.
Ξεφουρνίζουμε πάνω σε σχάρα, αφήνουμε να "καθίσει" λίγο η αφράτη κασερόπιτα και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια.
Σερβίρεται ζεστή, είναι απίστευτη σε νοστιμιά και τόσο αφράτη η γέμισή της!
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Κατά τη γνώμη μου όλη η δυσκολία είναι στο φτιάξιμο της μπεσαμέλ. Θέλει προσοχή αλλά έτσι και την φτιάξετε, θα σας λύσει τα χέρια κάθε φορά που θα χρειάζεστε μια νόστιμη μπεσαμέλ (ή και κρέμα ζαχαροπλαστικής προσθέτοντας ζάχαρη αντί για τα αλμυρά συστατικά της...).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια κίτρινα μαλακά τυριά σας αρέσουν ή βρίσκονται στο σπίτι. Το πόσο αλμυρή θα γίνει η τυροκασερόπιτα, εξαρτάται μόνο από τις προτιμήσεις σας. Κατά βούληση λοπόν αλάτι και πιπέρι!
Καλή επιτυχία!