ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
500 γρ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχαρίσιος-χοιρινός)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αβγό
ψίχα από 2 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού
1 κ. σούπας ρίγανη
2 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κύβος βοδινού αραιωμένος σε ελάχιστο νερό
1 σκελ. σκόρδου ψιλοκομμένη
1/4 κ. γλ. σόδα φαγητού
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για τα χέρια μας και τη σχάρα του φούρνου
Φούρνος προθερμασμένος στους 250ο C. Ένα ταψί με νερό στη χαμηλή θέση του φούρνου.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλείφουμε με λίγο λάδι τη σχάρα του φούρνου και τη βάζουμε στη μεσαία θέση. Από κάτω έχουμε βάλει ένα ταψί με νερό.
Μουσκεύουμε τις φέτες ψωμιού. Αφαιρούμε τις κόρες και στίβουμε ελαφρά στα χέρια μας την ψίχα.
Σε βαθύ μπολ τοποθετούμε τον κιμά, την ψίχα και όλα τα υλικά που αναφέρονται παραπάνω. Η μητέρα μου έλεγε πάντα πως το μυστικό στους κεφτέδες και τα σουτζουκάκια είναι το καλό ζύμωμα. Ζυμώνουμε λοιπόν καλά για 5 λεπτά.
Λαδώνουμε τα χέρια μας και παίρνοντας μικρά κομμάτια από το μείγμα του κιμά πλάθουμε μπαστουνάκια πάχους 2 εκ. και μάκρους 7-8 εκ. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα.
Όταν ο φούρνος έχει κάψει καλά τοποθετούμε τα σουτζουκάκια στη λαδωμένη σχάρα και ψήνουμε στον αέρα (ή στις αντιστάσεις) μέχρι να κοκκινίσουν. Δεν τα γυρίζουμε καθόλου.
΄Ενας υπέροχος τρόπος σερβιρίσματος είναι ο εξής: ζεστές πίτες για σουβλάκια, πατάτες τηγανητές, λεπτές φέτες ντομάτας, ροδέλες κρεμμυδιού, μουστάρδα, ketchup και τζατζίκι. Μια παγωμένη μπύρα είναι το απαραίτητο συνοδευτικό!