ΑΠΛΩΤΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΑΣ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1/2 φλ. τσ. ηλιέλαιο
1 κιλό ζεματισμένη ρόκα
3-4 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κ. σούπας άνιθος ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι
4 μέτρια αβγά ελαφρά χτυπημένα
200 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη στο χέρι
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
8 φύλλα χωριάτικα (ανοιγμένα με βέργα ή του εμπορίου)
1/2 φλ. τσ. ηλιέλαιο
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΒΕΡΓΑΣ
375 ml περίπου ( 1 1/2 ποτήρι νερού) χλιαρό νερό
3 κ. σούπας ξύδι
1 κ. σούπας λάδι
1 1/2 κ. γλ. αλάτι
αλεύρι γ.ο.χ. όσο χρειαστεί η ζύμη
λίγο κορν φλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγμα
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
1 φλ. τσ. γάλα
λίγο αλάτι
Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC
Ψήσιμο σε μεγάλη λαμαρίνα ή ανάλογο στρόγγυλο ταψί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τη ρόκα. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει και ζεματάμε τα χόρτα για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι... Τα στραγγίζουμε και τ΄αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Φτιάχνουμε τη ζύμη για τα φύλλα της βέργας: σε βαθύ μπολ βάζουμε το νερό, το ξύδι, το λάδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις. Πρέπει να πάρουμε μια ελαστική, σφικτή ζύμη που δεν θα κολλάει καθόλου στα χέρια μας. Το ζύμωμα θα κρατήσει περίπου 8 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μπαλάκια που τ΄αραδίαζουμε σε πιατέλα και τα καλύπτουμε μεμβράνη. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σε πλατύ και βαθύ τηγάνι βάζουμε μισό φλυτζάνι τσαγιού σπορέλαιο και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ρόκα και τον άνιθο, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά... Αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι.
Η πίτα γίνεται πολύ πιο νόστιμη όταν έχουμε ανοίξει δικό μας φύλλο με τη βέργα.
Ανοίγουμε τα φύλλα μας παίρνοντας ένα μπαλάκι ζύμης και αφού απλώσουμε λίγο κορν φλάουρ ή νισεστέ πάνω στο τραπέζι ή τον πάγκο εργασίας, το βάζουμε πάνω του και αρχίζουμε να πλάθουμε με τα δύο χέρια σχηματίζοντας φυλλαράκι όσο πιο στρόγγυλο (ή τερτάγωνο) μπορούμε. Προσπαθούμε ν΄ανοίξουμε ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας.
Λαδώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού και απλώνουμε πάνω του το πρώτο φύλλο μας. Λαδώνουμε ελαφρά. Δεν πειράζει αν είναι τσαλακωμένο ή περισσεύει ένα μέρος του...
Συνεχίζουμε με το επόμενο μπαλάκι ζύμης. Δεν ξεχνάμε να ρίξουμε πρώτα νισεστέ στο τραπέζι για να μην κολλήσει στο άνοιγμα. Ενδεχομένως να χρειαστεί λίγος νισεστές και κατά τη διάρκεια του πλασίματος πάνω στο φύλλο για να κυλλάει καλύτερα η βέργα... Όσο αποκτάτε εμπειρία θα σας φαίνεται πιο εύκολο...
Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο στο ταψί πάνω στο πρώτο. Λαδώνουμε και πάλι ελαφρά. με τον ίδιο τρόπο θα φτιάξουμε και τα επόμενα δύο φύλλα. Έτσι θα πάρουμε ένα στρώμα 4 φύλλων που πάνω του θα τοποθετήσουμε τη γέμιση.
Σε βαθύ μπλωλ χτυπάμε τα 4 αβγά μαζί με το γιαούρτι και τη φέτα. Ενώνουμε με το μείγμα του τηγανιού. Ανακατεύουμε με προσοχή για να ενωθεί καλά η ρόκα με το μείγμα των αβγών.
Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και στρώνουμε ισόπαχα σε όλη την επιφάνεια με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
Θα ανοίξουμε τώρα και τα υπόλοιπα 4 φύλλα, δημιουργώντας ένα δεύτερο στρώμα πάνω στη γέμιση. Τυλίγουμε σε λεπτό κόθρο τα κομμάτια που περισσεύουν. Λαδώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε σταυρωτά με κοφτερό μαχαίρι (όχι μέχρι κάτω).
Σε μπωλάκι χτυπάμε 2 αβγά μαζί με ένα φλ. τσ. γάλα και λίγο αλάτι. Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό την πίτα, φροντίζοντας να πάει παντού.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά στις αντιστάσεις για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα η πίτα από πάνω...
Βγάζουμε το ταψί πάνω σε σχάρα, κόβουμε καλά τα κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Την ίδια συνταγή μπορείτε να εκτελέσετε και με άλλα χόρτα ή σπανάκι. Η γεύση της είναι ακαταμάχητη!