ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
500 γρ. πλιγούρι
1/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1500 ml βραστό νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 πράσινες πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες
2 πιπεριές φλωρίνης ψιλοκομμένες
2 μέτρια καρότα σε κυβάκια (ζάρια)
1 κουτί (400 γρ.) τεμαχισμένα μανιτάρια στραγγισμένα
3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
3 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
αλάτι
πιπέρι
1 κύβος λαχανικών
70 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο + 1 φλ. τσ. καυτό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε 1500 ml νερό.
Σε πλατύ και ρηχό τηγάνι σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το πλιγούρι με 1/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε συχνά.
Μόλις πάρει καστανό χρώμα αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι και αδειάζουμε το πλιγούρι στη γάστρα.
Ρίχνουμε πάνω του το βραστό νερό, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε τη γάστρα. Αφήνουμε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό από το πλιγούρι μας.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
Είναι η στιγμή να ετοιμάσουμε σάλτσα του φαγητού:
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις ψιλοκόβουμε.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ζάρια.
Στραγγίζουμε τα μανιτάρια και ψιλοκόβουμε τα αλλαντικά.
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε μισό φλ. τσ. λάδι και ρίχνουμε τις πιπεριές με τα καρότα. Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τ΄αλλαντικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε κι ένα κύβο λαχανικών. Ανακατεύουμε συχνά για 2-3 λεπτά. Προσέχουμε γιατί το μείγμα πιτσιλάει αρκετά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι ν΄αρχίσει ο βρασμός. Αμέσως κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι.
Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στο φουσκωμένο πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι και προσθέτουμε 1 φλ. τσ καυτό νερό ακόμη. Σκεπάζουμε.
Βάζουμε τη γάστρα στη χαμηλή θέση του φούρνου και ψήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά ακόμη μεχρι να κάνει κρούστα.
Βγάζουμε σε σχάρα κι αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά μέχρι να κρυώσει κάπως το φαγητό και στη συνέχεια σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με πατατοσαλάτα και φρέσκια δροσερή σαλάτα εποχής.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην βιαστείτε να μαγειρέψετε το πλιγούρι. Πρέπει πρώτα να απορροφήσει το καυτό νερό ώστε να φουσκώσει όσο πρέπει για να μπορεί να καταναλωθεί από όλους χωρίς κανένα πρόβλημα...