Ενημέρωση
Loading
Μ
22
2019

ΚΟΤΣΙΑ ΧΟΙΡΙΝΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (22 Μάρτιος 2019)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 4 έως 6 άτομα)

4 χοιρινά κότσια συνολικού βάρους 3-3 1/4 κιλών περίπου
2 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε λεπτά φετάκια
αλάτι
πιπέρι
μουστάρδα
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 φλ. τσ. καυτό νερό
1 κύβος βοδινού ή λαχανικών

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

1/4 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ιλοκομμένο
1 κιλό φρέσκος τοματοχυμός
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
3 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι

3 φλ. τσ. μέτριο κριθαράκι
3 κ. σούπας ελαιόλαδο

1 λίτρο καυτό νερό


Φούρνος προθερμασμένος στους 200οC

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Συνολικό μαγείρεμα: 2 1/2 ώρες



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κότσια. Αλατοπιπερώνουμε και περνάμε με μουστάρδα όλη την εξωτερική τους επιφάνεια.

Με μυτερό και κοφτερό μαχαίρι δημιουργούμε σχισμές σε διάφορα σημεία του κρέατος και σε κάθε σχισμή μπίγουμε από μια φετούλα σκόρδου.

Περιχύνουμε τη γάστρα με 1/2 φλ. τσ. λάδι και τοποθετούμε μέσα της τα κότσια.

 

 

Προσθέτουμε 1 φλ. τσ. καυτό νερό, σκεπάζουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε στην πιο χαμηλή θέση του φούρνου. Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα.


Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα του φαγητού: σε 1/4 φλ. τσ. λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθίνει. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.

Πριν τα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος (από τη μιάμιση ώρα) θα ετοιμάσουμε το κριθαράκι μας; σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 3 κουταλιές λάδι και προσθέτουμε το κριθαράκι. ανακατεύουμε και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ελαφρύ καστανό χρώμα το κριθαράκι. Προσοχή, αποσύρουμε αμέσως!

Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ρίχνουμε το τηγανισμένο κριθαράκι και ανακατεύουμε.

Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, αδειάζουμε μέσα το μείγμα της σάλτσας, προσθέτουμε 1 λίτρο καυτό νερό κι ανακατεύουμε ελαφρά.

Ξανασκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 λεπτά.

Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε το φαγητό να κάνει κρούστα για 10-15 λεπτά ακόμη. Σ΄αυτό το σημείο προσθέτουμε αν θέλουμε και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι στην επιφάνεια...

Σερβίρουμε σε μεγάλα ρηχά πιάτα κομμάτια από τα καλοψημένα κότσια μαζί με μερίδα από το κριθαράκι, το οποίο είναι τόσο ωραία μαγειρεμένο λόγω του προηγούμενου τηγανίσματος.

Δροσερή σαλάτα εποχής σαν συνοδευτικό και καλή σας όρεξη!






Αξιολόγηση Χρήστη: / 8
ΧείριστοΆριστο