ΤΟ ΣΑΡΑΓΛΙ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
500 γρ. λεπτό φύλλο κρούστας για μπακλαβά (18 φύλλα περίπου)
250 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
300 γρ. καρύδια
2 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 βανίλια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό ζάχαρη
600 ml νερό ( 3 φλ. τσ. )
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα λεμονιού
100 γρ. μέλι
Ο χυμός 1/2 μέτριου λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι του γλυκού.
Σε βαθιά κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά,βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τον λεμονοχυμό. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσοχή, το μείγμα στην αρχή αφρίζει πολύ λόγω του μελιού.
Από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, θα βράσουμε για 7 λεπτά. Κατόπιν αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Τώρα στον πολυκόφτη θα σπάσουμε τα καρύδια μαζί με την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη βανίλια. Δεν τα θέλουμε πολύ αλεσμένα, μόνο τόσο ώστε να μην μπορούν να τρυπήσουν το φύλλο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο - στις αντιστάσεις - στους 160οC.
Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ανοξείδωτο ταψί με διαστάσεις 30 Χ 35 εκ. περίπου.
Θα χρειαστούμε 2 χοντρά ξυλάκια για σουβλάκια ή μια χοντρή και μακριά βελόνα πλεξίματος ή μια οποιαδήποτε λεπτή πλαστική ή μεταλλική ή ξύλινη βέργα μήκους μεγαλύτερου από τη στενή πλευρά των φύλλων.
Όσο δουλεύουμε με ένα φύλλο, διατηρούμε τα υπόλοιπα σκεπασμένα με την πλαστική μεμβράνη τους ή με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν...
Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα φύλλο, έχοντας μπροστά μας τη στενή πλευρά του. Το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και το καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο. Το βουτυρώνουμε κι αυτό. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με μέρος από τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Επειδή θα φτιάξουμε 9 ζεύγη φύλλων, βοηθάει πολύ να χωρίσουμε εξαρχής τη γέμιση σε 9 ίσα μέρη.
Τώρα στη μέση ακριβώς του διπλού φύλλου τοποθετούμε τα ξυλάκια μας ώστε να εξέχουν δεξιά κι αριστερά οι άκρες τους. Διπλώνουμε το φύλλο πάνω τους, αφήνοντας 2-3 εκ. στο τέλος ακάλυπτα (δηλαδή θα φαίνεται η γέμιση). Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό στο σημείο των ξύλων. Μόλις τελειώσει το τύλιγμα, σουρώνουμε προς τα μέσα το ρολό μας και τραβάμε τα ξυλάκια. Μεταφέρουμε το ζαρωμένο ρολό στο ταψί και το περνάμε αμέσως με βούτυρο για να μην ξεραθεί.
Κατά τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε 9 ίδια ρολά που τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο, όλα βουτυρωμένα αμέσως μόλις τα φτιάξουμε.
Με κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε τα ρολά σε 3 ή 4 μικρότερα (τραβάμε μαχαιριές κατά μήκος του ταψιού).
Ψήνουμε στην χαμηλή θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω και κάτω, για 85-90 λεπτά περίπου. Πρέπει τα φύλλα να πάρουν όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα, σημάδι πως το γλυκό μας ψήθηκε σωστά. Αν ο φούρνος μας είναι δυνατός, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς.
Μόλις βγάλουμε από το φούρνο το ταψί, περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον για 1 ώρα ώστε ν΄απορροφηθεί σωστά.
Τότε αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον ψιλοαλεσμένο φυστίκι Αιγίνης για καλύτερη εμφάνιση και γεύση.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το σαραγλί είναι πολύ αγαπημένο μου γλυκό. Γίνεται επίσης πεντανόστιμο μόνο με φυστίκι Αιγίνης.
Το μυστικό για να το πετύχουμε είναι το καλό ψήσιμο και το σωστό σιρόπιασμα...
Με αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.
Μεγάλες Προσφορές 30%
Ηλεκτρικό καντήλι λιοντάρι
Ηλεκτρικό καντήλι τουλίπα
Ηλεκτρικό καντήλι δισκοπότηρο