ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
15 μακριές πιπεριές φλωρίνης όσο το δυνατόν πιο ίσιες και όχι πολύ χοντρές
11/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
650 γρ. φρέσκος τοματοπολτός
λίγο αλάτι και πιπέρι
1 λίτρο ζεστό νερό όπου έχουμε διαλύσει 1 κύβο βοδινού
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
500 γρ. ρύζι καρολίνα
500 γρ. φρέσκος τοματοπολτός
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κύβος βοδινού ζωμού
3 κ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κ. γλ. αλάτι
πιπέρι όσο θέλουμε
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
Φούρνος προθερμασμένος στους 200oC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τις πιπεριές. Μ΄ένα μυτερό μαχαίρι χωρίζουμε το καπάκι τους, αφαιρούμε τα σπόρια από το καπάκι και το εσωτερικό τους και τις αραδιάζουμε στη βαθιά λαμαρίνα του φούρνου μας έχοντας βάλει το καπάκι της καθεμιάς μέσα της.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολλές φορές το ρύζι.
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε 1/2 φλ. τσαγιού λάδι και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να ξανθίνει. Τότε προσθέτουμε τον κιμά και δουλεύουμε με το πιρούνι μέχρι να διαλυθεί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον κύβο.
Συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα και μετά ρίχνουμε τον τοματοπολτό, τον πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου.
Δεν πρέπει να χαθούν όλα τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. Τότε θα προσθέσουμε το ρύζι.
Ανακατεύουμε ζωηρά για 1-2 λεπτά και προσέχουμε να μην "κολλήσει" το ρύζι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αρχίζουμε το γέμισμα: παίρνουμε μια πιπεριά στα χέρια μας, βγάζουμε το καπάκι από μέσα και μ΄ένα μικρό κουταλάκι τη γεμίζουμε με το μείγμα της κατσαρόλας. Όχι μέχρι πάνω. Πρέπει να υπάρχει χώρος για το ρύζι που θα φουσκώσει όταν βράσει. Κλείνουμε από πάνω με το καπάκι μπίγοντάς το μέσα καλά. Την τοποθετούμε στη λαμαρίνα στη θέση της. Συνεχίζουμε το ίδιο και με τις άλλες πιπεριές. Αν περισσέψει γέμιση, μπορούμε να γεμίσουμε κατά τον ίδιο τρόπο και μερικές ντομάτες ή πράσινες πιπεριές για γεμιστά. Ή ακόμη να την τοποθετήσουμε εδώ κι εκεί στο ταψί.
Όταν τελειώσει το γέμισμα ρίχνουμε στη λαμαρίνα τον τοματοπολτό, το λάδι, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε το ζεστό νερό με τον κύβο. Πρέπει το ταψί μας να είναι αρκετά βαθύ για να μην χυθεί το νερό κατά το ψήσιμο.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί το φαγητό από πάνω ή με το καπάκι του ταψιού μας. Βάζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου τα γεμιστά και τ΄αφήνουμε σκεπασμένα για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τα ξεσκεπάζουμε και τ΄αφήνουμε γι΄άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθούν όμορφα κι από πάνω.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη. Δεν πρέπει να μείνει χωρίς ζουμί το ταψί γιατί τότε δεν θα βράσει καλά το ρύζι.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε την πόρτα του λίγο ανοιχτή γιατί εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη θερμοκρασία μέσα και μπορεί να παραψηθούν τα γεμιστά μας.
Τα γεμιστά ταιριάζουν πολύ με χωριάτικη σαλάτα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Είναι καλύτερα να μαγειρεύονται από την προηγούμενη ημέρα. Γίνονται πιο νόστιμα όταν σταθούν. Για να σερβίρουμε, τα ξαναζεσταίνουμε σε χαμηλό φούρνο. Οι πιπεριές φλωρίνης δίνουν μια μοναδική γεύση στο φαγητό αυτό.