ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Δ
18
2017

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ 9 ΦΑΓΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (18 Δεκέμβριος 2017)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων κάθε σπίτι έπρεπε να έχει 9 φαγητά, για να έχει το τραπέζι της οικογένειας πολλά φαγητά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Στο κέντρο του τραπεζιού υπήρχε πάντα ένα κερί αναμμένο σε όλη τη διάρκεια του φαγητού.Υπάρχει επίσης και η ερμηνεία  πως τα 9 φαγιά συμβολίζουν τα μέρη που επισκέφθηκαν ο Χριστός, η Παναγία και ο Ιωσήφ κατά τον διωγμό του Ηρώδη. Άλλοι πάλι λένε πως σημαίνουν την εννιάμηνη κύηση της Θεοτόκου.

Αφού τελειώσει η οικογένεια το φαγητό της,  αφήνει λίγο από κάθε είδος φαγητού για τις “ψυχές”. Στη συνέχεια βάζουν τα υπολείμματα αυτά κάτω από τα εικονίσματα, για να τα ευλογήσει ο Χριστός.Κατά μία εκδοχή τα 9 φαγητά ήταν τα εξής: η πίτα (για να γίνουν τα σιτάρια λαμπερά), το μέλι (για να κουβαλούν τα μέλη της οικογένειας πάρα πολλά πράγματα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όπως οι μέλισσες), το κρασί (για να “απλώσει” η οικογένεια σαν κληματαριά), το σαραγλί (για να φερόμαστε πάντα “γλυκά” στους φίλους), το καρπούζι (για να ΄ναι γλυκιά σαν καρπούζι η παραγωγή), το πεπόνι (για να μιλούν οι συγχωριανοί με γλυκά λόγια για την οικογένεια), το μήλο (για να έχουν τα μέλη της οικογένειας κόκκινα μάγουλα), το σκόρδο (για να προστατεύονται από τα τσιμπήματα των εντόμων), το κρεμμύδι (για να έχουν οι λεχώνες πολύ γάλα).Άλλη εκδοχή: λαδερά και συνήθως ξερή τροφή (χαλβάς, ελιές, άζυμη πίτα, λάχανο, πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες, τουρσί και αλατοπίπερο).

 

Συμπλήρωμα των εννέα φαγητών ήταν το Χριστόψωμο, που το έκοβε ο νοικοκύρης πριν το φαγητό, αφού πρώτα το σταυρώσει τρεις φορές...Σε πολλά χωριά, ο νοικοκύρης "ασήμωνε" το τραπέζι βάζοντας ένα ποσό κάτω από τη μεσάλα (τραπεζομάντηλο). Τα χρήματα τα έπαιρνε όποιος ξέστρωνε το τραπέζι (συνήθως τα παιδιά).


Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα!

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Σκεφτείτε Έξυπνα

Μπαταρίες Heavy Duty ΑΑ σετ 12 τεμαχίων.

Τιμή πώλησης: 1,24 €

Πλέον των 10 τεμαχίων έκπτωση 30%

 

Ανθοδέσμη λουλούδια πολύχρωμα 35-45 εκ.

Τιμή πώλησης: 1,24 €

Πλέον των 10 τεμαχίων έκπτωση 30%

 

Κορνίζα φωτογραφίας ξύλινη 10Χ15cm

Τιμή πώλησης: 1,24 €

Πλέον των 10 τεμαχίων έκπτωση 30%

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ