ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1 κιλό λάχανο
2 μέτρια κολοκυθάκια
4 μέτρια καρότα
1 πιπεριά φλωρίνης
2 πράσινες μακριές πιπεριές (κέρατο)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδου
500 γρ. λουκάνικα τύπου Φραγκφούρτης (ή για hot dog) κομμένα σε χοντρές ροδέλες
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 φλ. τσ. ηλιέλαιο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
500 γρ. φρέσκος τοματοχυμός
1 κύβος λαχανικών ή βοδινού (προαιρετικός)
6-8 μπαχάρια
2-3 φύλλα δάφνης
αλάτι
πιπέρι
Φούρνος προθερμασμένος στους 200οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε επειδή: σχεδόν κάθε φορά που κάνω λαχανοντολμάδες περισσεύει μια ποσότητα από το λάχανο που χρησιμοποιώ. Συνήθως φτιάχνω λαχανοσαλάτα (πολίτικη) αλλά αυτή τη φορά ήθελα κάτι διαφορετικό. Υπήρχαν στο σπίτι και λίγα από διάφορα είδη λαχανικών, οπότε άναψαν τα τηγάνια και οι κατσαρόλες .....
Πάμε να φτιάξουμε το φαγάκι μας!
Χοντροκόβουμε το λάχανο.
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα. Τα κόβουμε σε κύβους.
Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε ένα πλατύ τηγάνι βάζουμε 1 φλ. τσ. ηλιέλαιο και μόλις ζεσταθεί καλά, σοτάρουμε τα κολοκυθάκια μαζί με τα καρότα.
Μόλις ετοιμαστούν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σ΄ένα γιουβέτσι ή βαθύ ταψί.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε ελαφρά τα κομμένα λουκάνικα.
Τα βγάζουμε κι αυτά με τη σειρά τους στο γιουβέτσι πάνω στα κολοκυθάκια.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε μισό φλ. τσ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο.
Μόλις ξανθίνουν προσθέτουμε τις πιπεριές και μετά το λάχανο. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
Τώρα θα προσθέσουμε τον τοματοχυμό, τα μπαχάρια , τα δαφνόφυλλα, τον κύβο (αν βάλουμε), αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
Στη συνέχεια αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο γιουβέτσι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ξύλινη κουτάλα.
Σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 45 λεπτά. Δεν θα βάλουμε καθόλου νερό γιατί το λάχανο θα βγάλει τη δική του υγρασία.
Τώρα θ΄αφαιρέσουμε το καπάκι και θα ψήσουμε για 15-20 λεπτά κόμη μέχρι να γκρατιναριστεί το φαγητό.
Βγάζουμε πάνω σε σχάρα και αφήνουμε για λίγο να σταθεί πριν σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με τυρί φέτα ή στραγγιστό γιαούρτι και φρέσκο ψωμί με προζύμι.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η συνταγή μπορεί να εκτελεστεί και με χωριάτικα λουκάνικα. Σ΄αυτή την περίπτωση όμως αποφεύγουμε το σκόρδο και γενικά τα πολλά μπαχαρικά, επειδή τα λουκάνικα αυτού του είδους έχουν αρκετά έντονη γεύση και βγάζουν το δικό τους άρωμα...